Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Studenten zetten hun tanden in de site rond de Royerssluis

Voor de vijfde keer op rij worden studenten hoger onderwijs door studiebureau SBE uitgedaagd tot een bijzonder ontwerp. Dit keer focust de SBE Student Challenge zich naar de site rond de Royerssluis in Antwerpen. Momenteel één grote werfzone, maar in de toekomst een plek die een sleutelrol opneemt als scharnierpunt tussen stad en haven.

BKBC - 2024-10-07T092514.334
SBE Student Challenge

De site is begrensd door een aantal beeldbepalende figuren: de Siberiabrug, de historische droogdokken, de Royerssluis die aangelegd wordt en het droogdokkenpark. De poortfunctie van het gebied, in combinatie met haar eigen attractiviteit, vraagt om een doordachte en conflictvrije infrastructuur.

Zachte weggebruikers spelen hier een prominente rol. Hun traject moet comfortabel, veilig en leesbaar te worden uitgewerkt opdat de site in de toekomst optimaal zou functioneren. De opdracht van studiebureau SBE legt dan ook de focus op deze kunstwerken. Daarbij wordt niet enkel gekeken naar de praktisch functionele eisen maar evenzeer naar de integratie met de omgeving.  

Met 35 jaar ervaring op de teller heeft SBE een hoeveelheid kennis in huis. Om die kennis te delen met de studenten-deelnemers wordt de wedstrijd opgehangen aan drie workshopdagen, verspreid over het academiejaar. Met hun deelname maken ze kans op een geldprijs van 2.000 euro maar nog waardevoller is dat ze zo de kans krijgen om als student al eens te proeven van een echte werkcontext. 

BKBC - 2024-10-07T092401.548
SBE Student Challenge
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten