Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Toekomstig cultureel centrum mARTa krijgt groene gevel

De komende jaren wordt mARTa, de voormalige Heilig Hart kerk in de Adegemstraat in Mechelen, herbestemd tot een sociocultureel centrum. Het project kreeg reeds een Vlaamse stadsvernieuwingssubsidie van 2,4 miljoen euro. De Koning Boudewijnstichting doet daar nu nog eens 70.000 euro bovenop, voor het creëren van een groene gevel. mARTa (Mechelse Art (kunst) in de Adegemstraat) is de nieuwe naam voor de voormalige Heilig Hart Kerk die al enkele jaren leeg stond en vorig jaar een nieuwe invulling kreeg met plaats voor kunst, cultuur en ontmoeting.

Toekomstig cultureel centrum mARTa krijgt groene gevel

In de toekomst wordt het een open gebouw. Naast de kerk komt een publieke tuin. Ongeveer 2 miljoen euro gaat naar de herbestemming van de kerk en de pastorie. Daarnaast wordt het budget gebruikt voor vergroening, ontharding en optimalisatie van de wijk. Zowel aan de voorkant van de kerk als aan de binnentuinmuur wordt een groene gevel aangelegd. Dergelijke gevels dempen de stadsgeluiden en bovendien voelen mensen zich beter als ze zicht op groen hebben. Groengevels houden in de zomer ook de felle zonnestralen tegen. 

“Een groene gevel aan een monumentaal gebouw zie je niet elke dag. Het project mARTa kan andere buurtbewoners in de wijk wellicht inspireren om hun gevel ook te vergroenen. Dat is belangrijk, want in de stad is het gemiddeld 8 graden warmer dan op het platteland. Het koelt er minder snel af en hitte kan er minder snel weg”, aldus schepen van Monumenten Arthur Orlians en schepen van Openbare Werken Patrick Princen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten