Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Vergunningsmoeilijkheden zetten rem op verdichting en verkerning

Volgens de gegevens van Matexi ligt de groei in lint- en verspreide bebouwing hoger dan in de kernen. “Niet alleen is het lastiger om een project vergund te krijgen in stedelijke centra en dorpskernen, ook is het tijdrovend en duurder”, zegt Caroline Deiteren, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. “Dit remt groter verdichtingsprojecten met meerdere woongelegenheden af.”

BKBC - 2024-09-05T134809.150
Adobe Stock

Het verkrijgen van een vergunning voor een woningproject, inclusief voortraject, duurt in Vlaanderen in het beste geval gemiddeld 28,5 maanden of 2,5 jaar. In het slechtste geval, als er beroep wordt aangetekend bij de Raad van State, bedraagt de doorlooptijd gemiddeld 65,5 maanden of meer dan 5 jaar. Het zijn overwegend residentiële verdichtingsprojecten met meerdere woongelegenheden die onder die laatste categorie vallen. Dat blijkt uit recent onderzoek van de KU Leuven en IDEA Consult in opdracht van de Federatie van Algemene Bouwaannemers (FABA) die deel uit maakt van de bouwfederatie Embuild.

Duur, tijdrovend en complex

De stijgende meerkosten bij verdichtingsprojecten in onze centra zijn het gevolg van de toenemende risico’s voor ontwikkelaars; vergunningsmoeilijkheden, de hogere bouwkosten en de toenemende stedenbouwkundige lasten. De combinatie ervan heeft bovendien een prijsverhogend effect.

Hoewel steden en dorpen steeds meer in trek zijn voor verdichtingsprojecten, worden lokale overheden, bouwheren en projectontwikkelaars geconfronteerd met complexe en vaak tegenstrijdige regelgeving en eisen. Er is volgens Embuild behoefte aan een duidelijker en meer gestroomlijnd beoordelingsproces voor bouwprojecten, waarbij projecten die beter aansluiten bij de ruimtelijke visie en duurzaamheidsdoelstellingen van de stad of gemeente, sneller en eenvoudiger goedkeuring krijgen.

Alternatieve woonvormen

Volgens Bouwunie moeten we om het tij te keren, meer kijken naar alternatieve woonvormen. Die krijgen volgens de organisatie onvoldoende kansen. “Onze bouwbedrijven botsen nog te vaak op te strenge en logge vergunningsprocedures”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Weaytens. “Of op veelvuldige beroepsprocedures door emotionele bezwaren en het fameuze Not-in-my-backyard -syndroom.”

Bouwunie pleit ervoor om RUP’s en verordeningen op alle niveaus maximaal op elkaar af te stemmen en om als stad of gemeente een duidelijke verdichtingsvisie uit te werken.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten