Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Verlaten ziekenhuis wordt groene long

De contouren van het masterplan om de site van het ziekenhuis AZ Delta in Roeselare om te vormen tot een duurzame woonwijk worden stilaan concreet. Coussée Bouw & Project en Ion willen er drie aaneengesloten bouwblokken met variërende hoogte combineren met een park van twee hectare. Naast zestig appartementen komen er ook een lokaal dienstencentrum en een woonzorghotel van Zorggroep H. Hart.

P2868+luchtbeeld+2023.06.05

Met de naam ’t Groen Hart wordt meteen duidelijk dat de projectontwikkelaars een duurzaam project beogen. De site wordt fossielvrij en het ziekenhuis zal worden getransformeerd  tot drie aaneengesloten bouwblokken met respectievelijk vier, acht en zestien bouwlagen. Zorg blijft het centrale thema met een combinatie van 110 zorgstudios en 27 assistentiewoningen. Op het gelijkvloers komt een bistro met take-away die zal uitgeven op het nieuwe park. Architectenbureau Link Lab & Markland koos voor een spel met dieptes en hoogtes, waardoor een modern en tijdloos geheel ontstaat. Door de ronde hoeken en vele glaspartijen voelt de hoogbouw erg licht aan, waardoor de site zich naadloos in de omgeving integreert. Hoewel het gebouw drie functies met elkaar verweeft, krijgen de appartementen, het woonzorghotel en de assisentiewoningen een eigen identiteit.

De site van het vroegere ziekenhuis wordt voor 72% onthard. Een verkeersvrije, groene corridor die het traject van de ingekokerde Collievijverbeek zal volgen, verbindt de Meensesteenweg en de Westlaan. Wagens van de nieuwe bewoners en bezoekers zullen worden weggeleid naar twee ondergrondse parkings met 180 plaatsen. De voorbereidende werken voor de duurzame herbestemming van de site zijn eind vorig jaar al gestart. Nadat een gecertificeerde asbestdeskundige naar schatting 700 ton asbest in het verlaten ziekenhuis had teruggevonden, is Verhelst Aannemingen gestart om de site klaar te maken voor een nieuwe toekomst.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten