Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Voorbereidende werken voor vernieuwing Vaartkomoevers van start

Stad Leuven vernieuwt het gebied van de Vaartkomoevers, het Victor Broosplein en de Staart van de Vaart, samen goed voor 20.000 m² of 3 voetbalvelden. Het einde van de werken is voorzien tegen eind 2024.

Ontwerp zonder titel (63)
Stad Leuven

Nu de omgevingsvergunning definitief goedgekeurd is, kan de herinrichting van de Vaartkomoevers starten. Bedoeling is om het unieke karakter van de Vaartkom te verweven met meer groen, ruimte voor ontmoeting en waterbeleving. 

De Noord- en Zuidoever vormen de slagaders van de Vaartkom, die het Victor Broosplein en de Staart van de Vaart met elkaar verbinden. Aan het Victor Broosplein komt de zone voor waterbeleving. Die wordt uitgewerkt als een watertuin, waar twee houten platformen het plein en de oevers met de Vaart zullen verbinden en waar je het water van dichtbij zal kunnen beleven, omgeven door planten die het water filteren. Je zal er met de voeten in het water kunnen, maar niet kunnen zwemmen. Waterbeleving is een belangrijke rode draad in het ontwerp. 

Aan de Staart van de Vaart komt een groene heuvel die de drukte van de Ludenscheidsingel en het Engels Plein moet afschermen. Aan de waterkant zullen kleinere en meer intieme plekken op verschillende hoogtes een informele tribune vormen. Het wordt een groene oase aan de waterkant.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten