Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte

Zonhoven start met herontwikkeling dorpskern

Projectontwikkelaars Kolmont uit Hasselt en Vanhout Projects uit Geel starten met de voorbereidende werken op de Kwint-site, tegenover het kioskplein en de Sint-Quintinuskerk in Zonhoven. In een eerste fase worden het bankkantoor tegenover de kerk en de vroegere kapelanij aan de Heuvenstraat gesloopt. Het nieuwbouwproject dat de dorpskern een nieuw gezicht zal geven, omvat 68 appartementen, een polyvalente zaal, een wijkkantoor voor de politie, 1.337 m² handels- en dienstenruimtes en een ondergrondse parking met fietsstallingen. Later wordt de zone rond het gemeentehuis en de kerk vergroend en zal de Roosterbeek worden opengelegd.

Zonhoven start met herontwikkeling dorpskern (7)

Zodra alle voorbereidende werken afgerond zijn, wordt begonnen met de bouw van twee losstaande gebouwen die van elkaar worden gescheiden door groen en wandel- en fietspaden. Het ontwerp van De Kwint is van de architectenbureaus De Gouden Liniaal Architecten uit Genk en Binst Architects uit Antwerpen. Het ene gebouw zal zestien appartementen en vier handel- en dienstenruimten huisvesten, het andere omvat 24 appartementen, een horeca-aangelegenheid en wordt de thuis van de nieuwe polyvalente zaal De Kwint. Onder het gebouw komen een parking voor wagens en fietsen en bergingen.

Zodra de nieuwe ontmoetingszaal is opgeleverd, vermoedelijk in de zomer van 2024, wordt ook de oude feestzaal gesloopt en begint de tweede fase van de werken. De oude Kwint maakt dan plaats voor een derde gebouw met 28 appartementen, drie handelszaken en het nieuwe wijkkantoor van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad. Ook onder dit gebouw komen parkeerplaatsen en fietsstallingen. Tussen alle gebouwen worden groenzones aangelegd. 

Zonhoven start met herontwikkeling dorpskern (5)
Zonhoven start met herontwikkeling dorpskern (4)
Zonhoven start met herontwikkeling dorpskern (2)
Zonhoven start met herontwikkeling dorpskern (1)
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten