Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Aannemers voelen zich steeds minder welkom in stedelijke centra

Het nieuwe parkeerbeleid in Antwerpen is maar een van de vele voorbeelden waardoor aannemers zich niet bijzonder welkom voelen in stedelijke centra. Uit een rondvraag van Embuild Vlaanderen blijkt dat 93% van de aannemers daarom geregeld opdrachten weigert.

Ontwerp zonder titel (6)
Adobe Stock

“Een basisvoorwaarde voor het uitvoeren van werken, is de werf kunnen bereiken met materiaal en gereedschappen”, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen. “Als dat steeds moeilijker wordt, zullen steeds meer aannemers systematisch opdrachten vermijden in centra en kernen.”

Files, parkeerproblemen en GAS-boetes

74% van de aannemers zegt veel hinder te ondervinden van files, 93% vindt geen parkeerplaats en ook de administratieve rompslomp (85%) en GAS-boetes (59%) doet bouwbedrijven aarzelen om een klant in de stad te bedienen. 93% zegt regelmatig opdrachten in kernen te weigeren en 7% neemt zelfs nooit een opdracht aan als de stads- of dorpskern niet goed bereikbaar is. 84% probeert om te gaan met deze hinder via een zorgvuldige planning, maar als dat niet mogelijk is dan worden de extra kosten doorgerekend naar de klant. 

Aannemers vragen dan ook meer flexibiliteit van lokale overheden, eenvormige regelgeving voor alle type werven, uitzonderingsregels en minder administratieve rompslomp.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten