Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Begrotingsakkoord btw ‘sloop- en heropbouw’: gemiste kans vindt Bouwunie

Bouwunie reageert zeer teleurgesteld op de beslissing van de regering over de btw op sloop- en heropbouw. Vanaf 1 januari 2024 kunnen enkel particulieren gebruikmaken van het tarief van 6 procent, op voorwaarde dat het over de enige en eigen woning gaat, met een maximumoppervlakte van 200 vierkante meter. Projectontwikkelaars, bouwpromotoren en private investeerders vallen met andere woorden uit de boot.

AdobeStock_651396726
Adobe Stock

“Een serieus gemiste kans om de woningmarkt en de huurmarkt te verduurzamen en uit te breiden”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “Want laat ons eerlijk zijn. Hoeveel particulieren kunnen het zich permitteren om én een oude woning te kopen, ze plat te gooien en vervolgens herop te bouwen, rekening houdend met alle energie- en klimaatvereisten? We spreken al gemakkelijk over een kost van 800.000 euro of meer. De maatregel die de regering op tafel legde, is er dus enkel voor de happy few.” 

Bouwpromotoren, projectontwikkelaars en private investeerders zijn volgens Bouwunie nochtans degene die de stadsverkankering en afbraakrijpe panden zouden kunnen vervangen door nieuwe, energiezuinige woningen. Hen uitsluiten betekent volgens de belangengroep meteen ook de doodsteek voor bedrijven die actief zijn in de nieuwbouw. 

Een geluk bij een ongeluk is dat wie zijn bouwvergunning indiende voor 1 juli nog tot eind 2024 van de tijdelijke maatregel kan genieten, zonder bijkomende beperkingen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten