Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Bijna 233.000 MijnVerbouwPremies aangevraagd

Van 1 oktober 2022 tot en met 31 december 2023 werden er bijna 179.000 dossiers aangevraagd via de MijnVerbouwPremie, goed voor ongeveer 233.000 verschillende werken. Mijn VerbouwPremie werd ingevoerd op 1 oktober 2022 en is de samenvoeging van de vroegere renovatie- en energiepremies.

Ontwerp zonder titel (95)
Adobe Stock

Van bij de start was de nieuwe premie een overdonderend succes. Bijna een verdubbeling ten opzichte van de oorspronkelijke inschatting. Om de dossierbehandelingstermijn onder controle te houden worden daarom dit en volgend jaar extra middelen voor personeel vrijgemaakt. Van de aangevraagde dossiers waren er op 1 januari 2024 al bijna 62% behandeld en ongeveer de helft uitbetaald, voor 229 miljoen euro. 

In een dossier, kan voor verschillende werken een premie worden aangevraagd. Veruit de meest aangevraagde premies, zijn premies voor de renovatie van ramen en deuren (24%) en voor dakrenovatie (21%). Op de derde plaats komt muurrenovatie (12%), gevolgd door (de ondertussen stopgezette premie) voor een gascondensatieketel (10%) en elektriciteit en sanitair (10%). Ook de warmtepomp en warmtepompboiler zijn samen goed voor 10% van de aanvragen. De categorie binnenrenovatie zorgt voor 6% van de aanvragen. Op de laatste plaats komt de zonneboiler met amper 0,6% van de aanvragen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten