Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Bouwsector wordt niet blij van de Septemberverklaring

Zowel Embuild Vlaanderen als Bouwunie vinden dat de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon belangrijke incentives bevat voor de bouwsector. Beide belangenorganisaties plaatsen evenwel ook belangrijke kanttekeningen bij de overheidsplannen. “Het gebrek aan maatregelen om nieuwbouw te ondersteunen dreigt ervoor te zorgen dat de activiteiten verder afkalven.”

Ontwerp zonder titel (85)
Adobe Stock

In uitdagende budgettaire omstandigheden, kondigt de Vlaamse regering aan om in 2024 te investeren in de bouw. Zo verhoogt de regering de beschikbare middelen voor renovatiesteun tot om en bij de 340 miljoen euro. Ook de sloop- en heropbouwpremie wordt structureel verlengd. Goede maatregelen vindt Embuild, net zoals de versterking van de jobbonus. De stapsgewijze verhoging van het plafond vindt de organisatie echter opnieuw ontoereikend. Het gebrek aan inspanningen voor de nieuwbouw stuit helemaal op onbegrip.

“Niettegenstaande energierenovaties een speerpunt vormen voor de Vlaamse regering, dreigen de nieuwbouwactiviteiten steeds verder te verminderen”, aldus Marc Dillen van Embuild Vlaanderen. “Op dat vlak kan deze Septemberverklaring het vertrouwen bij aannemers niet herstellen. We blijven benadrukken dat er werk moet gemaakt worden van het opheffen van drempels, zoals de aanzienlijke eigen inbreng die banken van kandidaat-bouwers vragen. Daarnaast is de federale verlenging van de verlaagde btw op sloop en heropbouw cruciaal. Maar die beslissing blijft voorlopig uit.”

Kansen voor lokale bedrijven

Bouwunie op haar beurt juicht de bijkomende investeringen in het wegennet toe maar houdt toch liever ook een slag om de arm. “Lokale bedrijven die hier belastingen betalen en plaatselijke werkgelegenheid creëren moeten voorrang krijgen”, aldus topman Jean-Pierre Waeytens. “Nog al te vaak zijn overheidsopdrachten niet of moeilijk toegankelijk voor kmo’s.” Hij verwijst naar de recente oproep tot publiek-private samenwerking om 1.700 bruggen in Vlaanderen aan te pakken. “Als projecten telkens nagenoeg op maat van grote consortiums worden geschreven, gaat op lange termijn heel wat kennis en knowhow bij de Vlaamse kmo’s verloren. Grote opdrachten opsplitsen in percelen is de belangrijkste manier om ze voor kmo’s toegankelijk te maken.”

Bouwunie ziet de investeringen op het vlak van hernieuwbare energie, energiebesparing en circulaire economie tegemoet. Net zoals de bijkomende middelen in de Blue Deal. Maar ook hier hoopt Waeytens dat de lokale kmo’s er de vruchten van zullen kunnen plukken. 

Waar hij absoluut niet mee kan leven, is de afschaffing van de doelgroepenkorting voor bedrijven. “Opnieuw een besparing op kap van de werkgevers, terwijl er nergens iets terug te vinden is over lastenverlaging voor bijkomende aanwervingen van mensen zonder ervaring.” 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten