Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Demir naar Raad van State tegen Waalse terugdraaiende teller

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir heeft enkele weken geleden een beroep tot nietigverklaring ingesteld tegen het Besluit van de Waalse Regering van 12 oktober 2023 waarmee tot 2030 een digitale terugdraaiende teller wordt bevestigd in Wallonië. Ze doet dat vanuit het rechtvaardigheidsprincipe.

BKBC - 2024-04-19T105433.966
Adobe Stock

Het Grondwettelijk Hof vernietigde op 14 januari 2021 het Vlaamse decreet van 26 april 2019 waarmee een digitaal terugdraaiende teller werd ingevoerd. Ongeveer 350.000 gezinnen in Vlaanderen worden geraakt en verliezen het financiële voordeel. Tegen het Waals decreet van 1 oktober 2020 dat een gelijkaardig systeem introduceerde, werd geen beroep aangetekend door de federale regering.  

Daarom diende Demir vorige maand namens de Vlaamse overheid een verzoek tot nietigverklaring tegen de Waalse regeling in bij de Raad van State. Ze voert schending van de bevoegdheidsverdelende regels aan, exact hetzelfde middel waarop de Vlaamse regeling stuitte. Ze verzoekt tegelijk een prejudiciële vraag bij het Grondwettelijk Hof te stellen om de Waalse situatie buiten toepassing te verklaren.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten