Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Embuild en Bouwunie positief over 'zwarte lijst' malafide ondernemers

Wie een ondernemer wil engageren kan sinds kort nagaan of hij of zij al dan niet een bestuursverbod kreeg opgelegd. Bouwfederatie Embuild en Bouwunie reageren positief. Het centraal register van bestuursverboden is publiek toegankelijk via ‘JustBan’.

Ontwerp zonder titel - 2023-11-03T121229.913
Adobe Stock

Geregeld komt de bouwsector in een slecht daglicht te staan door verhalen over malafide bedrijven die na een voorschot te hebben aangerekend met de noorderzon verdwijnen. Door het mogelijk te maken om bestuursverboden online te raadplegen, kunnen consumenten, leveranciers en collega-ondernemers nagaan met wie ze in zee gaan. 

“De consument heeft er alle belang bij,” zegt Embuild-ceo Niko Demeester. “We vinden trouwens dat aannemers na een faillissement sneller een beroepsverbod moeten kunnen krijgen. We pleiten ook voor een uitbreiding van de beroepsverboden, wanneer er sprake is van zware fouten. Zodat fraudeurs, ook als ze niet failliet gaan, niet opnieuw slachtoffers kunnen maken. Dergelijke beroepsverboden moeten vooral ook sneller gepubliceerd worden.”

"Alles wat kan helpen om rotte appels uit onze sector te verwijderen, juichen we toe”, zegt ook Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. De unie van het kmo-bouwbedrijf wil ook een databank met rood en groen lanceren voor buitenlandse aannemers. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten