Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Embuild vindt uitstel Woonwaarborg slechte zaak voor huishoudens en bouwsector

Vlaams minister van Wonen, Melissa Depraetere, heeft vandaag bekendgemaakt de Woonwaarborg te willen uitstellen. Embuild Vlaanderen betreurt dit. Het tekort aan eigen middelen vormt een groot struikelblok voor heel wat huishoudens om een hypothecair krediet vast te krijgen. Nieuwbouw heeft het dan ook zwaar te verduren in Vlaanderen.

BKBC - 2024-11-06T151611.403
Ralph from Pixabay

In de eerste helft van 2024 zijn de vergunningsaanvragen voor nieuwbouw blijven afnemen. In vergelijking met het gemiddelde van de voorbije vijf jaar zitten we intussen aan een afname van 22%. Terwijl er tegen 2035 bijna een half miljoen nieuw en herop te bouwen woningen nodig zijn. Die neergaande trend leidt in de toekomst tot grote tekorten en bijgevolg duurdere woningen.

“De Woonwaarborg kan duizenden gezinnen per jaar helpen een energiezuinige woning te verwerven en kan de bouwsector helpen uit het slop te trekken”, zegt Caroline Deiteren, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. “Daarom vraagt de bouwfederatie aan de Vlaamse regering en aan de bankensector om samen deze maatregel te verfijnen en zo snel mogelijk op de rails te zetten. Want heel wat huishoudens hebben een tekort aan eigen middelen voor een hypothecair krediet. Zo heeft in Vlaanderen een huishouden voor een nieuw appartement gemiddeld bijna 20.000 euro aan eigen middelen meer nodig dan in Wallonië. Als de crisis in nieuwbouw aanhoudt, dreigen grote tekorten en nog duurdere prijzen waardoor ook het aandeel eigen middelen verder zal toenemen.”

De Woonwaarborg invoeren

De sterke daling in Vlaanderen is onder meer het gevolg van hogere rentetarieven, stijgende bouwkosten, hogere grondprijzen en complexere vergunningsprocedures. Maar ook de vraag naar eigen middelen bij hypothecaire kredieten en het tekort eraan bij huishoudens spelen in Vlaanderen een belangrijke rol.

In 2024 kost een nieuw appartement in Vlaanderen gemiddeld 349.210 euro, terwijl dat in Wallonië 254.376 euro bedraagt. Dat blijkt uit de laatste notarisbarometer. Aangezien kandidaat-kopers heel wat eigen middelen dienen voor te leggen bij het afsluiten van een hypothecaire lening, wordt de impact voor kandidaat-kopers in Vlaanderen steeds groter. Wanneer we rekening houden met de vraag naar 20% eigen middelen, betekent dat in Vlaanderen gemiddeld bijna 70.000 euro, terwijl het in Wallonië om 51.000 euro gaat. Dat onderlijnt de urgentie van de uitrol van de Woonwaarborg in Vlaanderen voor de vele starters zonder voldoende eigen inbreng.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten