Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Geen renovatieplicht bij scheiding

Omdat VRT NWS vorig weekend een nieuwsbericht met verkeerde beweringen over het niet nakomen van de renovatieverplichting verspreidde, zet Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de juiste informatie op een rij.

Ontwerp zonder titel (91)
Adobe Stock

Sinds vorig jaar geldt de renovatieplicht. Nieuwe eigenaars van een woning met een EPC-label E of F, zijn verplicht om binnen de vijf jaar hun woning te renoveren naar een label D (of beter). 

In geval van een echtscheiding of relatiebreuk is er een regeling voorzien die ervoor zorgt dat er geen renovatieverplichting geldt als één iemand al (mede-)eigenaar was en hij of zij de hoofdverblijfplaats heeft en behoudt in het residentieel gebouw. 

Daarnaast is er voor particulieren ook geen boetebedrag van 200.000 euro voorzien. Dit is het boetebedrag voor bedrijven die de renovatieplicht voor niet-residentiële gebouwen niet opvolgen. De maximale boete voor particulieren bedraagt in eerste instantie tussen de 500 en 5.000 euro.

Demir benadrukt ook dat de renovatieverplichting in 2024 verder geëvalueerd wordt. Er zijn altijd bijsturingen mogelijk om het systeem beter te maken.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten