Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Nieuwe oproep voor het sectorprotocol ‘asbestveilige scholen’

Op 16 augustus is er weer een oproep gelanceerd voor de ondersteuning voor asbestverwijderingen bij scholen in het kader van het sectorprotocol voor asbestveilige scholen. Met de start van het nieuwe schooljaar hoopt de OVAM terug verschillende aanmeldingen binnen te krijgen.

Ontwerp zonder titel (37)
Adobe Stock

Vlaanderen wil tegen 2040 asbestveilig zijn. Het actieplan zet daarom in op een versnelde afbouw van asbestmaterialen in onze leefomgeving. In heel wat scholen is nog asbest aanwezig. Uit de steekproef die de OVAM liet opmaken in 2018 bleek dat de kans op het aantreffen van asbest in schoolgebouwen meer dan 90% is. Het onderwijs is dan ook een prioritaire doelgroep in het actieplan asbestafbouw, jeugdige longen zijn immers extra gevoelig voor de blootstelling aan asbest.

De OVAM biedt ondersteuning aan scholen voor de opmaak van een asbestattest, expertisebegeleiding door een asbestdeskundige, bijstand bij een asbestincident of een tussenkomst voor asbestverwijderingen. De onderwijskoepels GO!, de koepels van het gesubsidieerd onderwijs, Ligo en het Vrij CLB netwerk stimuleren hun leden om uiterlijk tegen 31 december 2030 over een asbestattest te beschikken en een investeringsplan op te maken om de noodzakelijke asbestverwijderingen tijdig te realiseren en zo uiterlijk tegen 2040 een asbestveilige toestand te bekomen.

Scholen kunnen ondersteuning krijgen in verschillende vormen. De ondersteuning voor asbestverwijderingen verloopt via een oproep van 16 augustus 2023 tot en met 24 oktober 2023. Deze oproep wordt enkel opengesteld voor werken via een raamcontract van de OVAM. Scholen kunnen zich via deze oproep niet aanmelden voor werken die met eigen aannemer uitgevoerd worden.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten