Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Nieuwe PFAS-regelgeving grondverzet dreigt bouw stil te leggen

Als minister Demir de nieuwe PFAS-regelgeving effectief op 1 januari 2024 invoert, dan dreigen vertragingen in de bouw. De bouworganisatie vraagt om de activatie van de nieuwe PFAS-regels uit te stellen tot 1 januari 2025.

Ontwerp zonder titel (98)
Adobe Stock

In juli keurde de Vlaamse regering het zogenaamde ‘Tijdelijk handelingskader voor het gebruik van PFAS-houdende bodemmaterialen’ goed. De impact op de bouw is groot. Zo moeten bestaande technische verslagen vanaf 250 kubieke meter ofwel bijkomend geanalyseerd ofwel opnieuw geïnterpreteerd worden. In vele gevallen moeten ook nieuwe of bijkomende staalnames gebeuren. 

“Niet alleen zorgt dat voor extra kosten, maar ook voor vertraging. Bodembeheerorganisaties kunnen de extra stroom aan aanvullende onderzoeken immers niet tijdig verwerkt krijgen”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. De beroepsfederatie van het kmo-bouwbedrijf vraagt om de inwerkingtreding van de nieuwe PFAS-regelgeving uit te stellen tot 1 januari 2025 en om de invoering gefaseerd te laten gebeuren. 

“Start met de bouwvolumes met minstens 20.000 kubieke meter grondverzet en zak dan per jaar met 5.000 kubieke meter. Zo zitten we over enkele jaren aan het minimumvolume van 250 kubieke meter. Dat geeft alle betrokken actoren de tijd om zich aan de nieuwe regelgeving aan te passen. Uiteraard allemaal binnen een totaalaanpak van de PFAS-problematiek”, aldus Waeytens.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten