Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Nieuwe regels inzake borgtochten

Op 21 september 2023 werd het KB van 4 september 2023 tot wijziging van het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van het KB van 9 maart 2022 tot vaststelling van de modaliteiten aangaande de verplichting voor de ondernemers op het gebied van de elektronische facturering in het kader van overheidsopdrachten en concessieovereenkomsten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Ontwerp zonder titel (38)
Adobe Stock

Het nieuwe KB wijzigt de regeling inzake borgtochten zoals deze was opgenomen in het KB Uitvoering en heeft als doel de toegang van kleine en middelgrote ondernemingen tot procedures voor overheidsopdrachten te bevorderen. Hoewel kmo's 99,8 procent van het aantal ondernemingen in België vertegenwoordigen, voor veel werkgelegenheid zorgen en in ruime mate bijdragen tot welvaartscreatie in ons land, krijgen zij slechts, zo had de Regering vastgesteld, minder dan de helft van de totale waarde van de in de Europese Unie geplaatste overheidsopdrachten toegewezen. Bijgevolg werd het nodig geacht maatregelen te nemen om hun deelname extra te stimuleren. De nieuwe bepalingen zullen in werking treden op 1 november.

Ingevolge de nieuwe regels blijft het principe dat een borgtocht moet worden gesteld en wordt deze automatisch vastgesteld op vijf procent van de waarde van de opdracht. De aanbesteder  kan echter beslissen om geen borgtocht te eisen of een lager percentage dan vijf procent vast te stellen, zonder dat dit een afwijking vormt van de algemene uitvoeringsregels. Wel moet een bepaling in die zin worden opgenomen in de opdrachtdocumenten, al is er daarvoor geen rechtvaardiging (meer) vereist. Een aanbesteder kan er ook voor kiezen om een hogere borgtocht dan vijf procent te vragen. Dit wordt wel gezien als een afwijking en vergt een motivering. 

De nieuwe regels bepalen voorts ook dat voor kleinere opdrachten geen borgtocht mag worden gevraagd. Die drempel werd op 50 000 euro gelegd. De aanbesteder mag dus geen borgtocht eisen voor overheidsopdrachten en raamovereenkomsten waarvan het gunningsbedrag lager is dan 50.000 euro.

Ten slotte werden specifieke regels voor de berekening van de borgtocht bij overheidsopdrachten voor diensten en leveringen zonder totale prijs, voor opdrachten in gedeelten en voor raamovereenkomsten vastgelegd. Ook werden de modaliteiten voor de vrijgave van de borgtocht  herzien. Er is voortaan bepaald dat de borgtocht wordt vrijgegeven, zelfs zonder dat de opdrachtnemer hierom verzoekt, indien de aanbesteder de oplevering aanvaardt. Daartoe werd volgende bepaling ingevoegd: "Indien de aanbesteder de voorlopige en/of definitieve oplevering aanvaardt, wordt de borgtocht voor de helft of volledig vrijgegeven overeenkomstig de artikelen 93, 133, 144 en 158 (KB Uitvoering), zelfs indien de opdrachtnemer geen verzoek in die zin heeft ingediend."

Tevens maakt het nieuwe KB toezicht op de borgtocht mogelijk.  De aanbesteder wordt verplicht om  elektronisch formulier in te vullen waarin deze moet aangeven of een borgtocht verplicht is, voor welk bedrag, dan wel dat er geen borgtocht van toepassing is.

Meer info

Prof dr. Steven Van Garsse, advocaat Equator advocaten, Brussel-Antwerpen-Hasselt

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten