Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Nieuwe richtlijnen voor modernisatie van historische liften

Eigenaars van gebouwen met historische liften kregen nieuwe richtlijnen voor de modernisatie. Werkgroepen, samengesteld uit verschillende federale overheidsdiensten, externe diensten voor technische controle, de industrie en regionale erfgoeddiensten, bogen zich over alternatieve regels.

Ontwerp zonder titel - 2023-12-18T095546.090
Kabinet Ans Persoons

Er werd een nieuwe categorie 'historische liften' opgenomen in het gewijzigde koninklijk besluit, waardoor eigenaars van historische liften in het Brussels Gewest, Vlaanderen en Wallonië de tijd hebben eind 2027 om de nodige aanpassingen te doen.

Voor historische waardevolle liften met open schacht geldt als nieuwe richtlijn dat er een afscherming van de schacht komt aan de voorzijde van de lift, tot op 2,5 meter hoogte, en aan de zij- en achterkanten tot op 1,8 meter hoogte. De werkgroep oordeelt dat dit de meeste risico’s op aanraking met een bewegend deel vermijdt.

Indien dit niet mogelijk is kan de eigenaar van de lift voor een elektronisch systeem kiezen. De openingen in de afscherming bij een lift met open schacht worden ook verkleind. Voor liften met vouwdeuren gaan de nieuwe richtlijnen het risico op beknelling tussen de deuren tegen. Indien de afstand tot de kooideur groter is dan 12 cm moet er bij voorkeur een fysiek systeem aanwezig zijn dat het onmogelijk maakt dat iemand tussen beide deuren geklemd raakt. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten