Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Ontwerpdecreet voor eenvoudige omgevingsvergunningsprocedures

Van 180 dagen voor een afwijking op milieuvoorwaarden naar 60 dagen, van 5 verschillende beslissingstermijnen tussen 180 en 60 dagen naar vaste basistermijnen van 60 dagen, van vijf verschillende procedures naar één modulaire basisprocedure, van amper flexibiliteit naar veel flexibiliteit om het herbeginnen vanaf 0 te voorkomen. Dat is de hervorming die Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil doorvoeren.

klein
Adobe Stock

Door de veelheid aan omgevingsvergunningsprocedures en een gebrek aan voldoende flexibiliteit om plannen tijdens de aanvraag bij te sturen, verliezen veel aanvragers veel tijd. 

Het ontwerpdecreet van Demir wil de procedures vereenvoudigen tot één modulaire basisprocedure van 60 dagen met een grote flexibiliteit voor bijsturingen. Enkel wanneer een openbaar onderzoek nodig is of een de aanvraag een specifieke aard heeft komt daar 60 dagen bij. Wijzigingsverzoeken van de aanvrager moeten niet meer goed- of afgekeurd worden door de administratie en ook aanvullingen kunnen te allen tijde. De behandelingstermijn verlengen, zodat een aanvrager zijn plannen kan verbeteren of bijsturen, wordt meermaals mogelijk. Voor beperkte herbestemmingen vervangt ze het ruimtelijk uitvoeringsplan bovendien door het Omgevingsbesluit, dat slechts 180 dagen inneemt in plaats van 2 tot 4 jaar. 

Maar dit is tot nader bericht dus nog toekomstmuziek. Het ontwerpdecreet gaat nu naar de adviesraden en in het beste geval krijgt het volgend jaar kracht van wet. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten