Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Quick wins om Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening te moderniseren

De Brusselse regering heeft een aantal hoogdringende aanpassingen aan het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (BWRO) in eerste lezing goedgekeurd. De aanpassingen zorgen onder meer voor een versnelde stedenbouwkundige procedure voor het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen.

Ontwerp zonder titel - 2024-03-15T103341.722
Adobe Stock

Vertrekkende van de toegekende EPB-certificaten is slechts 0,3% van de Brusselse woningen future-proof. Daarnaast kregen 41% van de appartementen en maar liefst 71% van de woonhuizen een F- of G-energiecertificaat. Met een jaarlijkse renovatiegraad van amper 0,25% verloopt de verbetering van het gebouwenpark bovendien veel te traag. In afwachting van een globale hervorming van het BWRO maakt de regering werk van een aantal quick wins en dringende wijzigingen om hier verandering in te brengen.

Zo wordt een versnelde stedenbouwkundige procedure van dertig dagen ingevoerd voor warmtepompen of zonnepanelen die niet kunnen genieten van vergunningsvrijstelling. 

Ook de procedure voor de opvolging van klachten vereenvoudigt en de bedragen voor inbreuken gaan omhoog. Het sneller sanctioneren moet zorgen dat er minder zonder vergunning wordt gebouwd en verbouwd.

Ook het agent of change principe wordt ingeschreven in het BWRO. Daardoor zal iedere aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning of verkavelingsvergunning gepaste maatregelen moeten bevatten om de geluidsoverlast te voorkomen of te verminderen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten