Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Snellere behandeling beroepen tegen complexe projecten en ruimtelijke uitvoeringsplannen

Een beroep bij de (federale) Raad van State tegen een ruimtelijk uitvoeringsplan of een complex project kent een doorlooptijd van gemiddeld 26 maanden, met uitschieters tot 42 maanden. Om dit te versnellen, wil de Vlaamse regering de afhandeling van deze beroepen in handen geven van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

AdobeStock_154123513

De Raad voor Vergunningsbetwistingen slaagt er tegenwoordig in om bij een standaard dossier gemiddeld na 12 maanden uitspraak te doen over een beroep tot vernietiging van een beslissing over een omgevingsvergunning. Binnenkort zal deze instantie ook de beroepen tegen ruimtelijk uitvoeringsplannen (RUP’s), stedenbouwkundige verordeningen en complexe projecten kunnen behandelen. De Vlaamse regering wil de bevoegdheid voor die beroepen wegnemen bij de Raad van State, zoals voorzien in het regeerakkoord. Het gerelateerde decreet kreeg vorige week definitief groen licht, en wordt nu ingediend in het Vlaams Parlement.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten