Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Stap dichter bij gelijk speelveld op Belgische werven

Buitenlandse bouwbedrijven die hier komen werken (bv. in onderaanneming), moeten aan dezelfde spelregels voldoen als Belgische bedrijven. Alleen, de controle hierop verliep moeilijker. Vanaf morgen komt hierin verandering. Voortaan kunnen Belgische bouwbedrijven die met buitenlandse onderaannemers willen werken via www.checkinhoudingsplicht.be controleren of die in België sociale schulden hebben.

BKBC - 2024-06-27T141011.428
Adobe Stock

“Bouwunie is al jaren vragende partij voor deze tool om buitenlanders te controleren, maar nu pas is die operationeel”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Controle is nodig. Langs de ene kant om buitenlandse bedrijven die er de kantjes vanaf lopen financieel te kunnen straffen. Anderzijds creëer je op die manier een gelijk speelveld voor iedereen. Je verkleint de kans op oneerlijke concurrentie voor onze eigen bedrijven”.

Fiscus

Geeft de databank aan dat het buitenlands bedrijf in ons land sociale schulden heeft, dan is er een inhouding van 35% verplicht. “Het is nu wachten op de fiscus om iets gelijkaardigs op poten te zetten voor de hier gecreëerde fiscale schulden”, aldus Waeytens.

De verplichting om de sociale en fiscale schulden te controleren, zowel voor Belgische of buitenlandse, bestaat al langer. Pas je als opdrachtgever of hoofdaannemer de inhoudingsplicht niet toe, dan riskeer je een administratieve geldboete en kan je hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor de betaling van de fiscale en sociale schulden. Voor Belgische onderaannemers controleer je fiscale én sociale schulden makkelijk via www.checkinhoudingsplicht.be.

Controle buitenlandse bedrijven

Buitenlandse bedrijven blijven in principe onderworpen aan de sociale zekerheid en fiscaliteit van hun eigen land. Maar in specifiek in bijvoorbeeld de bouwsector moeten buitenlandse bedrijven in ons land een beperkte sociale zekerheidsbijdrage betalen. Ook moet een werknemer uit het buitenland als die 183 dagen aanwezig is en werkt in België op het in ons land verdiende inkomen belasting betalen – de zogenaamde belasting voor niet-inwoners (BNI). De werkgever van een dergelijke gedetacheerde arbeider moet hiertoe bedrijfsvoorheffing inhouden op zijn in België verdiend loon en dat doorstorten naar de Belgische fiscus.

De in België verschuldigde sociale schulden controleren, kan vanaf morgen via één handige klik, namelijk via www.checkinhoudingsplicht.be. Het blijft echter nog altijd verplicht om de detacherings- en limosadocumenten op papier te controleren, ook daarvoor vraagt Bouwunie een oplossing via een elektronische controletool.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten