Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Strengere regels voor energiedeskundigen

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet om de eisen ten aanzien van erkende energiedeskundigen en energieprestatiecertificaten (EPC) aan te scherpen.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-25T141130.435
Adobe Stock

De kwaliteit van de EPC’s wordt sinds dit voorjaar sterker gecontroleerd. Er werden ook drie extra controleurs aangesteld en er werd een online meldpunt opgericht. Weldra zullen ook forse eisen worden opgelegd aan wie het beroep van energiedeskundige wil uitoefenen. 

Een belangrijke aanpassing is het vermijden van belangenvermenging. De nieuwe regelgeving neemt daarom uitdrukkelijk de onafhankelijkheidsvereiste op voor energiedeskundigen. Om hun erkenning te kunnen behouden, zullen erkende deskundigen na verloop van tijd bovendien opnieuw moeten slagen voor het centraal examen. 

Het is nu aan enkele adviesraden en de Raad van State om zich over de regelgeving uit te spreken. De bedoeling is om ze in het voorjaar van 2024 in werking te laten treden. 

Eerder dit jaar verdubbelde Demir al de minimumboete voor energiedeskundigen die fouten maken naar 500 euro. Als blijkt dat een energiedeskundige herhaaldelijk in de fout gaat, bewust foute gegevens invoert of fraudeert, of niet meer aan de voorwaarden voldoet, kan hij tijdelijk geschorst worden of een definitief beroepsverbod krijgen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten