Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Vlaams parkendecreet definitief goedgekeurd

De kogel is door de kerk: er is een decreet dat de erkenning van de toekomstige Vlaamse Parken regelt. De lat ligt hoog, want de Vlaamse overheid stelt dat de oppervlakte van de natuurkernen op het moment van de erkenning minimaal 5.000 hectare moet bedragen, maar op termijn naar minstens 10.000 hectare dient door te groeien.

AdobeStock_73236285

Vlaanderen wil natuur niet als ‘opsmuk’ en wil daarvoor ruimte vrijmaken. Het is zelfs de bedoeling om minstens drie extra Nationale Parken en drie Landschapsparken te erkennen. Daarvoor zijn intussen al respectievelijk zeven en zes kandidaten – deze zomer wordt definitief beslist welke erbij komen. Het nieuwe parkendecreet is alvast het decretale kader waarin de erkenningsvoorwaarden, statuten en beheersstructuur worden geregeld. Op het terrein heeft een erkenning als park echter geen rechtsgevolgen. Zowel de eigendomssituatie als de bestemming van de gronden wijzigt niet.  

Een Landschapspark is een geografisch afgebakend gebied dat een grote ruimtelijke samenhang vertoont en een minimale oppervlakte van 10.000 ha heeft. Bij de nationale parken moet de oppervlakte van de natuurkernen op het moment van de erkenning minimaal 5.000 hectare bedragen en binnen de 24 jaar tot 10.000 ha zijn uitgebreid. Het bestuursorgaan voor de parken is evenwichtig samengesteld en bestaat minstens uit de lokale besturen, de betrokken landbouworganisaties, natuurorganisaties, erfgoedverenigingen, streekverenigingen, private eigenaars, … Voorwaarde is wel dat deze partijen het beheer van hun terrein op de doelstellingen van het Vlaams Park hebben afgestemd. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten