Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Vlaamse sloop- en heropbouwpremie verlengd en uitgebreid

De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie, voor particulieren die een gebouw slopen en een volledige nieuwe woning herbouwen, liep normaal gezien eind dit jaar af, maar wordt nu voor onbepaalde tijd verlengd.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-30T093737.886
Adobe Stock

De federale overheid kondigde recent aan dat het verlaagde btw-tarief van 6% zowel in de stedelijke gebieden als buiten de stedelijke gebieden op een uniforme manier zal verlengd worden, weliswaar enkel voor de enige, eigen woning met een bewoonbare oppervlakte tot 200 m². Particulieren die niet kunnen genieten van dit voordelige btw-tarief kunnen van de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie gebruikmaken. De premiehoogte blijft behouden op 10.000 euro.

Wie vanaf 2024 een vergunningsaanvraag voor sloop- en heropbouw indient komt in aanmerking voor de premie als de nieuwe woning of appartement niet langer zal aangesloten worden op het aardgasdistributienet. De bouwheer zal ook moeten aantonen dat de sloop veilig werd uitgevoerd, conform de asbesteisen. Bij de sloop moet al het asbesthoudend materiaal daarom voorafgaand geïnventariseerd worden via een asbestinventarisattest of een sloopopvolgingsplan. 

De premie moet worden aangevraagd binnen de drie maanden na de goedkeuring van de omgevingsvergunning door het college van burgemeester en schepenen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten