Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Welke toleranties bij borstweringen uit ingeklemd glas?

In afwachting van de publicatie van de Technische Voorlichting over glazen borstweringen van Buildwise gaan we in dit artikel al wat dieper in op enkele plaatsingstoleranties en gebruiksgeschiktheidscriteria voor ingeklemde borstweringen. Bij glazen elementen wordt er doorgaans een onderscheid gemaakt tussen de dimensionale toleranties en de uitzichtscriteria (die in dit artikel niet aan bod komen). De dimensionale toleranties hebben voornamelijk betrekking op afwijkingen ten gevolge van de fabricage (zie productnormen) en de plaatsing van de glasproducten. Deze afwijkingen moeten gecombineerd worden.

Toleranties voor samengestelde borstweringen.

Ontwerp zonder titel (2)
Buildwise

Hoewel de opdrachtgever verantwoordelijk is voor de oplevering van de ondergrond, moet de glaswerker erop toezien dat de borstwering geplaatst kan worden volgens de regels van de kunst. Zo worden vlakheidsafwijkingen van maximaal ± 3 mm onder de lat van 2 m vooropgesteld. In bepaalde gevallen kunnen de toegelaten toleranties uit de Technische Voorlichtingen met betrekking tot een bepaald type ondergrond strenger zijn en moeten deze uiteraard nageleefd worden.

Voor ingeklemde borstweringen die tegen de zijkant van de vloerplaat geplaatst worden, is op deze zijde een tolerantie van ± 2 mm onder de lat van 20 cm toegelaten in verticale richting (dikterichting van de vloerplaat). Als er omwille van de aard van de ondergrond niet voldaan kan worden aan de algemene tolerantie (bv. bij bedrijfsvloeren), dan moeten er bijkomende maatregelen getroffen worden om de correcte installatie van de borstwering mogelijk te maken (bv. plaatselijke verbetering van de vlakheid of gebruik van dikteblokjes).

Voor een hoogte van 1,2 m bedraagt de maximale scheefstand van een borstwering of van één van de randen ervan ± 6 mm voor de normale tolerantieklasse (klasse bij ontstentenis) en ± 4 mm voor de speciale tolerantieklasse (in het bestek voor te schrijven klasse). Bij hogere borstweringen moeten deze waarden lineair geëxtrapoleerd worden.

Er gelden ook plaatsingstoleranties voor de profielen waarin de glazen elementen geplaatst worden. De toelaatbare plaatsingsafwijking bedraagt ± 2 mm/m.

Bij samengestelde borstweringen die opgebouwd zijn uit meerdere naast elkaar geplaatste glazen panelen, is het aangeraden om tussen twee panelen steeds een speling van 5 tot 12 mm te laten (zie afbeelding). Deze mag opgevuld worden met een kitvoeg of een voorgevormde synthetische voeg of opengelaten worden. Om de uitvoerings- en fabricagetoleranties grotendeels op te vangen, moet de borstwering bij voorkeur uitgerust worden met een bovenregel. Zonder een dergelijke bovenregel is een asverschuiving van 5 mm doorgaans aanvaardbaar. Tussen twee glaspanelen is een horizontaal niveauverschil van 3 mm toegelaten. Als er een strengere tolerantie gewenst is, dan moet er op de bovenrand van de glasbladen een doorlopend profiel aangebracht worden.

Zoals hiervoor al vermeld werd, schommelt de nominale speling tussen twee elementen tussen 5 en 12 mm. In de praktijk zijn voor een hoogte van 1,2 m plaatsingsafwijkingen van ± 3 mm toegelaten.

Een borstwering is tijdens het gebruik onderhevig aan verschillende belastingen (zoals gebruiks- en windbelastingen) die vervormingen kunnen teweegbrengen. De toelaatbare vervormingen zijn afhankelijk van het type borstwering (ingeklemd, met of zonder stijlen). Zo bedraagt de toelaatbare elastische vervorming van een ingeklemde borstwering op 1 m hoogte 15 mm bij berekeningen en 25 mm bij proeven. Dit verschil kan verklaard worden door het feit dat een berekening rekening houdt met ideale plaatsingsomstandigheden en een perfecte inklemming.

Voor meer informatie hieromtrent verwijzen we naar de norm NBN B 03-004 over borstweringen van gebouwen, waarin ook de geldende uitvoeringstoleranties vermeld worden.

Bron: het artikel ‘Borstweringen uit ingeklemd glas: welke toleranties?’ van ing. Romain Durvaux, hoofdadviseur bij de afdeling ‘Technisch advies en consultancy’, in het Buildwise Magazine van maart-april 2023. Enkel het originele artikel, te vinden op www.buildwise.be, geldt als referentie.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten