Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Regelgeving

Zes extra bouwberoepen voor niet-EU-arbeidskrachten

Vanaf 1 september geldt een nieuwe lijst met middengeschoolde knelpuntberoepen voor migratie van niet-EU arbeidskrachten. De lijst telt zes extra bouwberoepen. Daarmee stijgt het aantal bouw- en installatieberoepen in Vlaanderen van 9 naar 15 op een totaal van 29.

Ontwerp zonder titel (50)
Adobe Stock

In Vlaanderen bevat de huidige lijst al de bouwberoepen bouwplaatsmachinist, torenkraanbestuurder en rigger-monteerder (die monteert, demonteert, vervangt en verplaatst allerhande metalen constructies) en een zestal installatieberoepen. Daaraan werden de functies: boor- en heimachinist, koeltechnicus, bekister-ijzervlechter, metselaar, vloerder tegelzetter/plaatser van muur-en vloerbekledingen en calculator bouw toegevoegd.   

Voor de andere sectoren kwamen de functies autobuschauffeur, autocarchauffeur, industrieel plaatbewerker en kwaliteitscontroleur mechanische en metalen constructies erbij. 

Embuild had erop aangedrongen om meer knelpuntberoepen op te nemen in de lijst. Er zijn immers ook grote tekorten voor functies zoals binnen- en buitenschrijnwerker, dakwerker, natuursteenbewerker, wegenwerker, schilder enz. Op de VDAB-knelpuntenlijst steeg het aantal bouwknelpuntberoepen van 46 naar 66 op één jaar tijd met drie bouwberoepen in de top 10. De bouwfederatie verbaast er zich ook over dat de Waalse lijst een 75-tal beroepen telt, waaronder een stuk meer bouwberoepen.   


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten