Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Techniek & technologie

Publi-reportage | Alles wat je moet weten over het installeren van een traplift

Het is een dilemma waar steeds meer ouderen mee te maken krijgen: slecht ter been zijn, maar toch in hun eigen huis met één of meerdere trappen willen blijven wonen. Met een traplift kunnen ze veilig mee boven en beneden geraken. Bij grote woningrenovaties schakelen bouwondernemers vaak gespecialiseerde partijen in, zoals Stannah.be. Zij geven in het onderstaande artikel advies waar jij als bouwondernemer op moet letten.

Stannah-Traplift-2-(1)-(1)

De keuze voor een juiste trap of lift

Als de bewoners van een woning de wens hebben om een traplift te installeren, wordt vaak vanuit de aannemer contact opgenomen met een expert. Dit doen zij om te kijken welke type het meest geschikt is. Er zijn namelijk verschillende soorten: een lift voor een rechte, gebogen of wenteltrap. Misschien heeft de klant wel een platformlift (met ruimte voor een rolstoel) nodig.

De expert bespreekt met de bewoners wat hun wensen en behoeften zijn en voert een zogenoemde trapmeting uit. Hierbij wordt de lengte en breedte van de trap gemeten. Zo weet de expert hoe lang de rail moet zijn en welke zetel het best past.

De specialist meet ook de hoogte tussen de trap en het plafond en kijkt hoeveel ruimte er op elke verdieping beschikbaar is. Er moet namelijk genoeg ruimte zijn voor de klant om veilig in en uit de zetel te kunnen stappen.

De prijs van een traplift

Als de specialist de trapmeting heeft gedaan, maakt hij een offerte. De prijs hangt namelijk af van het soort lift dat moet worden geplaatst. Een hulplift voor een rechte trap is het makkelijkst te installeren en daarom vaak het goedkoopst. Deze kost gemiddeld € 3.900,-.

Een lift voor een buitentrap kost afhankelijk van het type gemiddeld € 4.500.
Een gebogen model is complexer en daardoor een stuk prijziger, namelijk gemiddeld € 7.650,-. De prijs van een platformlift ligt nog hoger, namelijk gemiddeld tussen de € 8.000 en € 15.000,-. Dat komt doordat dit soort hulplift het meest ingewikkeld is om te plaatsen.

De installatie

Als de klant akkoord gaat met de offerte is het tijd voor de installatie van de lift. Aangezien het meestal geen ingrijpende bouwwerkzaamheden zijn, is een bouwvergunning meestal niet nodig. De installatie van een traplift duurt meestal maar een dag en wordt doorgaans uitgevoerd door de specialist zelf. Het installeren van een stoellift voor een rechte trap gaat zelfs nog een stuk sneller en kost over het algemeen slechts twee uur.

Bij de installatie van een platformlift komt iets meer kijken, waardoor de werken vaak wat langer duren. Dit type lift heeft wel een zelfdragende constructie, waardoor hij redelijk makkelijk en zonder al te grote verbouwingen kan worden geplaatst. Het plaatsen van deze lift kost over het algemeen maximaal twee dagen. Je kunt de klant dus al gauw blij maken met een mooie, nieuwe traplift.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten