Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Techniek & technologie

Belgische bedrijven lanceren een slim datanetwerk voor gezondere luchtkwaliteit

Airscan lanceert samen met Belgische bedrijven en organisaties de Clean Air Alliance (CAA) die het fijnmazigste luchtkwaliteitsnetwerk van België wil uitrollen. Aanleiding is de toenemende bezorgdheid over (binnen)luchtkwaliteit en de strengere normen voor publieke binnenruimtes vanaf 2027. Jaarlijks sterven naar schatting 7.000 Belgen vroegtijdig door luchtvervuiling. Ons land telt nu ongeveer 120 publieke meetpunten. De CAA wil dat optrekken tot 2.000 tegen 2030. De alliantie roept bedrijven op om in te stappen.

tempImageD2xC4i-2

Waar België vandaag vooral rekent op een honderdtal publieke meetstations van IRCELINE, biedt de Clean Air Alliance een schaalvergroting van ongeziene orde. Door de samenwerking tussen bedrijven en publieke partners zal er een netwerk van 2.000 meetpunten ontstaan. De alliantie kijkt ook uit naar een samenwerking met IRCELINE om de datakwaliteit en dekking verder te versterken.

In de eerste fase gaat het om de installatie van buitensensoren bij deelnemende bedrijven en organisaties. Zij delen hun data en krijgen in ruil toegang tot het volledige netwerk met realtime informatie. Zo ontstaat een schaalvoordeel, waarbij ook scholen, kinderopvang en sociale huisvesting, die vaak geen budget hebben voor eigen metingen, kunnen rekenen op kwalitatieve informatie.

“We spreken al jaren over smart cities, maar zonder correcte realtime luchtdata valt er weinig slim aan te sturen”, zegt initiatiefnemer Antoine Geerinckx, medeoprichter van CO2logic en Airscan. “De Clean Air Alliance vult die leemte en vertaalt data naar concrete acties voor een betere luchtkwaliteit.”

Impact op gezondheid, productiviteit en leervermogen

Slechte binnenlucht wordt gelinkt aan vermoeidheid, hoofdpijn, verminderde productiviteit, vertraagde hersenontwikkeling bij kinderen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en andere aandoeningen. De Clean Air Alliance maakt datagedreven ventilatie mogelijk zodat men enkel ventileert wanneer nodig en wanneer de buitenlucht optimaal is. Zo verlagen bedrijven hun energieverbruik en verhogen het comfort voor medewerkers.

Dankzij het gedeelde netwerk moeten bedrijven met meerdere vestigingen niet overal eigen sensoren plaatsen. Ze krijgen tegen lagere kost toegang tot een veelvoud aan meetpunten en gericht advies over systematische verbetering van hun binnenluchtkwaliteit ter voorbereiding op de strengere normen in 2027. Zo biedt de CAA een schaalbaar model voor slimme, gezonde gebouwen.

Oproep aan bedrijven om aan te sluiten

De Clean Air Alliance wordt ondersteund door Belgische kleppers zoals Belfius, Delhaize, Interparking, AG Real Estate, UPSI-BVS maar ook kleinere partijen als Go Forest, Greentripper en Faciliteam. Zij zien betere luchtkwaliteit niet alleen als een ecologische noodzaak, maar ook als een strategische opportuniteit voor gezondheid, energie-efficiëntie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als founding partners roepen ze andere bedrijven op om aan te sluiten bij het gedeeld dataplatform en mee te investeren in gezonde binnenlucht en toekomstige conformiteit. Aansluiten kan al vanaf 500 euro.

De alliantie bouwt voort op eerdere succesvolle trajecten, zoals het verbeteren van de luchtkwaliteit in 75 scholen (waar de luchtkwaliteit met 40% verbeterde) en het PureCities-programma www.purecities.be in 40 gemeenten. Die ervaring wordt nu gebundeld in een gedeeld platform dat bedrijven concrete handvatten biedt om hun ecologische én maatschappelijke impact te vergroten.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten