Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Techniek & technologie

Bewoners Dijlemolens verwarmen voortaan hun woning via de Dijle

De bewoners van de Dijlemolens in Leuven gebruiken voortaan de Dijle om hun woning te verwarmen. De aquathermie-installatie die ze hiervoor gebruiken, is de eerste in haar soort in België.

BKBC (5)
Stad Leuven

Door zijn ligging aan de Dijle is het wooncomplex de Dijlemolens uitermate geschikt voor aquathermie. EXTRAQT, IFTech en stad Leuven begeleidden de bewoners bij de installatie. Een warmtewisselaar haalt de warmte uit de Dijle en via een warmtepomp wordt die omgezet naar een bruikbare temperatuur. Hierdoor kan het gebruik van de gasketel tot een minimum beperkt worden. De bewoners leven nu niet alleen aan het water maar het water is nu ook een duurzame energiebron voor hen geworden.

Het project toont niet alleen het potentieel van aquathermie aan, maar ook de kracht en het belang van een goed werkende energiegemeenschap. Zonder de participatie van en de gedragenheid binnen de bewonersgroep kon zo’n drastische omschakeling niet gebeuren.

Dit project kon rekenen op de financiële steun van de Vlaamse Overheid. Stad Leuven kreeg een projectsubsidie van 283.000 euro van de Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Stedenbeleid in het kader van Thematische oproep Stadsvernieuwing 2018 ‘Groen en blauw in de stad’.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten