Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Techniek & technologie

De Buildwise-laboratoria tot uw dienst!

Wist u dat meer dan 80 % van de in België gebruikte isolatiematerialen getest werden in de Buildwise-laboratoria? Dat nieuwe technologieën, zoals optische vezels, alsmaar vaker als meettechniek gebruikt worden? Dat Buildwise over meer dan honderd proefposten beschikt, evenals over verschillende unieke meetuitrustingen? Buildwise evolueert, en zijn laboratoria doen dat ook! Hieronder een woordje uitleg om ze beter te leren kennen ...

BK_2023_05_12_Afb_1

Een groot aantal proeven op diverse materialen

Buildwise voert meer dan duizend proeven uit op bouwmaterialen zoals beton, metselwerk, kitten, isolatiematerialen, ETICS, verven, schrijnwerk- en dakelementen, wanden en scheidingswanden, borstweringen en zelfs gevelelementen. Er worden ook wateranalyses uitgevoerd. Nog andere proeven vinden plaats op de werf, zoals bijvoorbeeld proeven op het gebied van geotechniek en akoestiek.

Hoewel de bepaling van de mechanische sterkte van bouwelementen en van de lambdawaarde van isolatiematerialen belangrijke en vaak uitgevoerde metingen blijven, is er door de groeiende aandacht voor het comfort en de energieprestaties van gebouwen een evolutie in de uitgevoerde proeven gekomen. Zo is er de laatste jaren steeds meer vraag naar proeven ter beoordeling van de akoestische karakteristieken van wanden, vensters en vloeren, maar ook van de lucht- en waterdichtheid van gevelelementen. Daarnaast voert Buildwise talrijke milieu-impactanalyses uit, analyses die sinds kort aan populariteit aan het winnen zijn.

Ook de geteste producten zijn aan het evolueren. Zo worden er alsmaar meer materialen op basis van gerecycleerde elementen en nieuwe biogebaseerde materialen beproefd. De aandacht ligt hierbij voornamelijk op hun duurzaamheid (vorstweerstand, carbonatatieweerstand in het geval van beton ...) en hun schimmelbestendigheid. De beoordeling van hergebruikmaterialen is eveneens een activiteit die zich sterk aan het ontwikkelen is.

Genormaliseerde en innovatieve meettechnieken

De groeiende belangstelling voor houtconstructies of voor bouwwerken met innovatieve materialen heeft Buildwise ertoe aangezet om mechanische karakteriseringsproeven op ware grootte te ontwikkelen. Om de vervorming van structuren te evalueren, gebruiken onze laboratoria een optisch meetsysteem, DIC (Digital Image Correlation) genoemd. Dit systeem met twee high-definition camera's volgt in real time de bewegingen in drie richtingen van één zijde van het geteste element. Sinds begin 2023 beschikt Buildwise eveneens over een in Europa unieke onderzoeks- en proefuitrusting met de naam ‘Hamster’. Deze proefpost laat toe om het hygrothermische gedrag en de energieprestaties van bouwelementen met grote afmetingen (tot drie vierkante meter) te onderzoeken.

Laboratoria ten dienste van de aannemer

Alle Buildwise-laboratoria staan uiteraard in de eerste plaats ten dienste van de aannemers.

De eisen die gesteld worden aan schrijnwerkelementen en de verplichte CE-markering hebben verschillende schrijnwerkers en producenten van schrijnwerkelementen ertoe aangezet om hun deuren en vensters te laten testen. Zo is het niet alleen noodzakelijk om kennis te hebben over de mechanische sterkte en de veiligheids- (inbraak- en schokbestendigheid ...) en duurzaamheidsaspecten (dimensionale stabiliteit, openings- en sluitingscycli...). Er wordt ook alsmaar vaker een karakterisering van de luchtdoorlaatbaarheid, de waterdichtheid en de windweerstand gevraagd. Daarom heeft Buildwise zich een nieuwe proefpost aangeschaft waarmee het mogelijk is om gevelelementen met afmetingen tot ongeveer 40 m² te testen. Verder worden er jaarlijks ook meer dan 150 adviezen verstrekt op basis van de in de Buildwise-laboratoria uitgevoerde proeven.

Een aantal van deze proeven zijn bovendien door BELAC (certificaat nr. 042-TEST) geaccrediteerd op basis van de eisen uit de norm NBN EN ISO/IEC 17025.

Voor meer informatie kan u terecht op de website http://www.buildwise.be of kan u contact opnemen met Buildwise via het e-mailadres info@buildwise.be.

Valérie Pollet, 
Coördinatrice R&D bij Buildwise


Lucht/water/wind-proefpost waarmee het mogelijk is om de dichtheid van elementen met grote afmetingen te onderzoeken.

BK_2023_05_12_Afb_2
buildwise-en-icoon1
Technisch Comité ‘Ruwbouw en algemene aanneming’: werkprogramma

Buildwise heeft onlangs de werkprogramma’s van al zijn Technische Comités (TC) voor 2023 en de daaropvolgende jaren gepubliceerd in een document dat voor iedereen toegankelijk is op de website buildwise.be (rubriek ‘Technische Comités’).

Het werkprogramma 2023 van het Technisch Comité ‘Ruwbouw en algemene aanneming’ bevat vijf hoofdthema’s:

  • Structurele Eurocodes en aanverwante normen (uitvoering, materialen, proefmethodes)
  • Circulair bouwen, hergebruik/recyclage en low impact-materialen/-componenten/-structuren
  • Klimaatadaptief bouwen/duurzaam waterbeheer
  • Renovatie, onderhoud en levensduurverlenging van bestaande 
gebouwen en structuren
  • Smart en digital construction – Bouwindustrialisatie.

In het werkprogramma vind je ook meer details over de verschillende acties, de manieren om deze te valoriseren en hun verwachte impact op de bouwsector.

Er wordt ook dieper ingegaan op de toekomstige thema’s waarover het TC zich zal buigen met het oog op komende concrete acties.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten