Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Techniek & technologie

Hoe de waterdichtheid van een plat dak controleren?

Om te weten of een plat dak waterdicht is, kunnen er in de dakopbouw elementen aangebracht worden waarmee de staat van de afdichtingslaag op elk moment gecontroleerd of het vochtgehalte in de dakopbouw permanent gemonitord kunnen worden.

Vergelijking van de bestudeerde systemen voor de controle van het vochtgehalte van platte daken.

Ontwerp zonder titel (63)
Buildwise

Hoe sneller waterinfiltraties opgespoord worden, hoe sneller ze verholpen en de negatieve gevolgen beperkt kunnen worden. De huidige tendensen maken een systeem van preventieve controle van de waterdichtheid nog relevanter:

  • begroening of een ander gebruik van het dak (energieproductie ...). Dit houdt een bijkomend risico in voor de waterdichtheid en maakt het dak moeilijk of zelfs niet toegankelijk voor het opsporen of herstellen van lekken
  • de opmars van circulariteit: een ‘demonteerbare’ plaatsing met het oog op recyclage of hergebruik beantwoordt niet altijd aan de voorzorgsmaatregelen die getroffen moeten worden om de waterdichtheid van een functioneel dak te garanderen (volvlakkige hechting, tweelaagse afdichting ...).

SOORTEN CONTROLESYSTEMEN

De waterdichtheid van een dak kan gecontroleerd worden door:

  • een elektrisch geleidende laag onder de dakafdichting. Hiermee kan men de continuïteit van de afdichting op elk moment nagaan door het dak onder stroom te zetten
  • vochtsensoren in of onder de isolatielaag. Deze meten continu het vochtgehalte van het dak en waarschuwen wanneer een bepaalde drempel overschreden wordt.

Naargelang van het gekozen systeem zal het al dan niet mogelijk zijn om het lek precies te lokaliseren. Sommige systemen kunnen ook toegepast worden bij nieuwbouw, bestaande daken, groendaken en/of daken met een ballastlaag uit grind.

Het begeleidende comité van het project en het Technisch Comité ‘Dichtingswerken’ hebben deze systemen beknopt voorgesteld aan de sector van de dichtingswerkers. Dit leverde wel wat aanbevelingen en feedback op, ook al is er momenteel nog weinig ervaring met deze systemen omdat de controle van de waterdichtheid doorgaans plaatsvindt bij de oplevering en niet erna. De kostprijs is een doorslaggevende factor bij de keuze van een systeem. Hij moet vergeleken worden met de kosten van een interventie voor het opsporen van een lek, rekening houdend met het geld dat men bespaart door een vroegtijdige opsporing.

Bepaalde gevallen zorgen ervoor dat deze systemen relevanter worden – zoals het hoogwaardige gebruik van de ruimte onder het dak, Smart Buildings, DBFM-contracten (Design, Build, Finance and Maintain) – of afwijken van de voorschriften, wat een grondigere controle vereist (bv. eenlaagse afdichting bij een groendak). Deze systemen moeten vanaf de ontwerpfase voorzien worden, zodat de dichtingswerker er rekening mee kan houden. Met het oog op een goede coördinatie moet hij deze systemen zelf kunnen installeren.

Bij systemen die een bijkomende laag vereisen, moet de windweerstand gecontroleerd worden. Een continu controlesysteem biedt het voordeel dat de gebruiker bij vocht onmiddellijk verwittigd wordt, zonder dat hij daarvoor het dak op moet. De precieze lokalisatie van het lek is niet noodzakelijk, maar wel een pluspunt. Er bestaan immers andere manieren om lekken achteraf op te sporen (zie Buildwise-artikel 2016/04.06).

Tot slot moet er ook voor gezorgd worden dat deze systemen kunnen blijven werken (duurzame geleidbaarheid van de onderlagen, controle of ijking van de sensoren ...).


Bron: het artikel ‘Hoe de waterdichtheid van een plat dak controleren?’ van ir. Edwige Noirfalisse, sectorale coördinator van de Technische Comités en hoofdprojectleider bij het laboratorium ‘Isolatie, dichting en daken’, in het Buildwise Magazine van maart-april 2023. Enkel het originele artikel, te vinden op www.buildwise.be, geldt als referentie.n.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten