Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Techniek & technologie

Oost-Vlaanderen lanceert tool rond aquathermie

Aquathermie is duurzaam verwarmen met oppervlakte- en afvalwater. De Provincie Oost-Vlaanderen onderzocht als eerste in Vlaanderen het beschikbare potentieel. En dat is groot. Een onlinetool maakt duidelijk waar het best benut kan worden.

Ontwerp zonder titel (67)
Provincie Oost-Vlaanderen

Het warmtepotentieel uit rivieren, kanalen en grote waterplassen, uit waterzuiveringsstations en de riolering (riothermie) is groter dan de voorbije jaren werd gedacht. Om besturen, burgers en projectontwikkelaars te tonen of en waar ze via aquathermie kunnen verwarmen, lanceert de Provincie een interactieve onlinetool. Die toont niet enkel waar er mogelijkheden zijn maar ook welk vermogen het water daar kan leveren. 

Het aquathermiepotentieel is vooral interessant voor warmteverbruikers in de omgeving van de bronnen. Heel wat potentieel dreigt immers verloren te gaan als aquathermie niet afgewogen wordt tegenover andere duurzame warmtebronnen. Zo maken gemeenten soms beter gebruik maken van (rest)warmte van hun bedrijventerreinen. Aquathermie laten ze dan beter voor die plaatsen waar geen alternatieven voorhanden zijn.

De Provincie Oost-Vlaanderen gaat nu samen met de andere provincies een samenwerking aan met de Vlaamse Waterweg nv, Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en Departement Omgeving om het Oost-Vlaamse onderzoek en de tool uit te breiden naar heel Vlaanderen. 

Verken de aquathermietool.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten