Positieve golftest voor de toekomstige mobiele waterkering Scheldekaaien
De Vlaamse Waterweg nv liet op 7 februari een golftest uitvoeren om de stabiliteit en sterkte van de mobiele waterkering aan de vernieuwde Scheldekaaien in Antwerpen uit te testen. Aangezien de test positief was, is het concept van de mobiele waterkering klaar om Antwerpen te beschermen tegen overstromingen door stormtij op de Schelde.
In het kader van het Sigmaplan, dat Vlaanderen beschermt tegen overstromingen door stormtij, renoveert en stabiliseert De Vlaamse Waterweg nv al enkele jaren stelselmatig de historische kaaimuur langs de Schelde in Antwerpen. Deze kaaimuur is op sommige plaatsen tot 120 jaar oud en is toe aan stabilisatie of vernieuwing. Ook de huidige waterkeringsconstructie, een betonnen muur van 1,35 meter die bij stormtij de stad beschermt als de Schelde boven de blauwe steen uitkomt, is aan vernieuwing toe. De waterkering moet, onder meer door de zeespiegelstijging, 90 cm verhoogd worden.
Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv is tevreden met het resultaat van de test: “Er werden inmiddels al aanzienlijke delen van de historische kaaimuur gestabiliseerd en op een aantal plaatsen werd de waterkering al aangepast en op verschillende manieren geïntegreerd in de openbare ruimte. Daar komt in de toekomst nu ook deze mobiele waterkering bij over een afstand van 842 meter, in de zone tussen het Zuiderterras en het Bonapartedok. De mobiele waterkering is een technisch huzarenstukje en een toonbeeld van Vlaamse innovatie.”
De waterkering zal enkel bij stormtij omhoogkomen. Zo blijft het uitzicht op de Schelde gevrijwaard en de openbare ruimte toegankelijk. Het wordt de langste mobiele waterkering ter wereld. De bouw ervan werd gegund aan de Tijdelijke Maatschap Artes Roegiers-Aggeres.
Om garantie te krijgen over de stabiliteit en betrouwbaarheid van dit systeem, liet De Vlaamse Waterweg nv verschillende testen uitvoeren. In de Deltagoot, een kanaal van 300 meter lang, vijf meter breed en 9,5 meter diep, werd de mobiele waterkering uitvoerig getest. Het sluitstuk van de testen was de golftest, waarbij golven vergelijkbaar met een noordwesterstorm op de Schelde werden gelanceerd richting de waterkeringsmuur. De mobiele waterkering hield vlot stand en het concept is dus klaar om Antwerpen te beschermen bij stormtij.
Het Sigmaplan is ontwikkeld om Vlaanderen te beschermen tegen stormvloeden, die ontstaan door een combinatie van springtij en een noordwesterstorm op zee. Als zo’n vloedgolf de Schelde en haar zijrivieren binnenrolt, stijgt het water en komen dijken onder druk te staan.