Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Techniek & technologie

Solarpad van Ebema officieel ingewandeld

Op het INFRA-event van Soltech werd het Solarpad onthuld: een pad met prefab­betontegels met geïntegreerde zonnecellen. Mogelijk een eerste stap in de richting van een nieuwe productlijn die het comfort van verharding combineert met het duurzaam opwekken van hernieuwbare energie.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-30T094139.324
Soltech

Het Belgische bedrijf Soltech kan nagenoeg van alles een ‘zonne­paneel’ maken. Van geluidswerende schermen langs de autosnelwegen over gevels, balustrades en auto’s tot autovrije pleinen, voet- en fietspaden, terrassen en opritten. Op vraag van Ebema werd een samenwerking opgestart voor de ontwikkeling van een ‘slimme’ tegel mét zonnecellen. 

De Solartegel is geheel modulair opgebouwd, demonteerbaar en circulair. De fotovoltaïsche laag is niet verlijmd maar mechanisch gekoppeld en dat is een primeur. Het voordeel is dat de pv-module vlot kan gemonteerd worden na de plaatsing van de tegel. Bij eventuele schade aan het pv-paneel kan het fotovoltaïsche gedeelte ook gemakkelijk vervangen worden. Het prototype is 90 x 90 centimeter groot. Overschakelen naar andere maten is vrij eenvoudig.

Er wordt nu onderzocht in welke mate de tegel gebruikt kan worden in opritten, autovrije pleinen, dakterrassen en als verharding voor publieke en private buitenruimtes. De eerste mechanische testen van de fotovoltaïsche module voldoen alvast aan de verwachtingen. 


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten