Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Techniek & technologie

Technieken in een box

Vaak wordt het potentieel van technische installaties nog onderbenut omdat de systemen onvoldoende op elkaar zijn afgestemd. Met de ‘CTRL Cube®’ wil CTRL Home met dit probleem komaf maken. Het betreft een prefab technische berging die alle systemen van een woning verenigt voor een betere permantie.

Cam_2

De ‘CTRL Cube®’ bevat alle systemen en meters. De technieken worden voor plaatsing maximaal op elkaar afgestemd, waardoor ze meteen klaar zijn voor gebruik. De technische berging wordt al tijdens de ruwbouwfase geplaatst, een werkje dat amper een halve dag in beslag neemt. Vervolgens wordt de Cube op de nutsvoorzieningen aangesloten en worden de tellers geplaatst. Volgens de start-up CTRL Home is de woning hierdoor sneller klaar, wordt meer bewoonbare oppervlakte overgehouden en ligt de programmatiekost van de technieken lager. Bovendien heeft de bouwheer maar één aanspreekpunt voor de installatie en het onderhoud van al deze systemen. De initiatiefnemers streven met de ‘CTRL Cube®’ naar een zo hoog mogelijke energie-efficiëntie, rekening houdend met de maatregelen die op dat moment van kracht zijn (momenteel het capaciteitstarief en dynamische elektriciteitstarieven). Het is een totaalsysteem waarbij de geplaatste technieken op elkaar zijn afgestemd en zich autonoom aanpassen aan gewijzigde omstandigheden. Deze innovatie kwam tot stand met de steun van start-up accelerator Start it @KBC en Vlaio. In samenwerking met diverse experten en fabrikanten ontwikkelde CTRL Home vorig jaar een prototype. Intussen plaatste de start-up al twee exemplaren en staan er nog enkele installaties op de planning. 


Cam_1
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten