Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Techniek & technologie

Vandenbussche wil robots huizen laten bouwen

De Vlaamse bouwonderneming Vandenbussche en de Britse tech startup AUAR werken samen om modulaire woonunits te bouwen die door robots werden geproduceerd. Daarvoor wordt in Aalter een gespecialiseerde afdeling opgericht.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-05T122004.266
Vandenbussche

 “Tegen 2040 moeten er in Vlaanderen 300.000 woningen bijkomen”, zegt Vandenbussches ceo Kristof Defruyt. “Dat vereist een forse verhoging van de productiviteit. Wij geloven dat robotisering daar een cruciale bijdrage aan kan leveren. Alleen ontbreekt ons vandaag de kennis en technologie. Daarom gaan we in zee met AUAR. In onze vestiging in Aalter wordt een nieuwe, gerobotiseerde afdeling ingericht waarin modulaire houten woonunits geproduceerd zullen worden. Onze ambitie is om in 2024 de eerste bouwprojecten te realiseren.”

In Oostduinkerke werd een eerste testopstelling gebouwd: een tuinhuis. Bij de montage komen nog manuele handelingen te pas, maar ieder component, zowel van de gevels als voor de binnenafwerking, werd op voorhand door de robots geproduceerd. Voor Vandenbussche is dit de toekomst: “Er is niet alleen de enorme tijdswinst, die helpt om de kosten kunt drukken. Het bouwproces zelf wordt er ook een stuk transparanter op, aangezien de fabricagetijd van tevoren bekend is.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten