Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Techniek & technologie

Virtual/Extended Reality biedt oplossing voor tekort aan techniekers om energietransitie te realiseren

De urgentie van de energietransitie kan beschouwd worden als alom aanvaard en langzaamaan stijgt ook het besef dat de installatiebedrijven hierbij een cruciale rol spelen. Tegelijkertijd kampt de installatiesector met een groeiend tekort aan geschoold personeel om de energietransitie te helpen realiseren. Het MERIC-project (Mobile Extended Reality for Installation Companies) wil hiervoor een oplossing bieden. MERIC voorziet de installatiesector van geavanceerde technologieën en trainingsmiddelen om technische opleidingen aantrekkelijker te maken en nieuwe technologie te injecteren in de installatiewereld.

Ontwerp zonder titel - 2023-11-17T143145.575
Flux50

De snelle opkomst van groene energieprojecten, zoals zonne- en windparken, energieopslagsystemen en smart grids, heeft geleid tot een groeiende vraag naar gekwalificeerde technische professionals. Deze professionals zijn ook nodig om de meer dan 3 miljoen huizen in Vlaanderen te verduurzamen met behulp van het plaatsen van digitale meters, warmtepompen, zonnepanelen, laadpalen, …

Het huidige tekort aan geschoolde arbeidskrachten in de technische sector vormt jammer genoeg een grote belemmering voor het snel genoeg implementeren van deze belangrijke projecten.

Dit gebrek aan gekwalificeerd technisch personeel heeft meerdere oorzaken. Twee belangrijke daarvan zijn enerzijds het inzetten van techniekers voor andere noodzakelijke infrastructuurprojecten zoals het versterken van internetnetwerk (uitrol glasvezel-netwerken) en anderzijds het gebrek aan interesse voor gespecialiseerde technische opleidingen en trainingen die aansluiten op de behoeften van de energietransitie. 

Het aantrekkelijk maken van deze opleidingen en het bevorderen van technische vaardigheden door middel van innovatieve onderwijsmethoden is van vitaal belang. Dit zowel om jongeren te inspireren om voor een technische loopbaan te kiezen, alsook ook om ervaren technici te motiveren zich bij te scholen en om interessante profielen naar de energiesector te trekken. 

Innovatieve technologie als katalysator 

Technieken als Virtual, Augmented of Extended Reality kunnen hierop een antwoord bieden en op verschillende plaatsen wordt reeds geëxperimenteerd met deze technologie, zoals op T2-campus waar reeds een batterijcursus in Virtual Reality wordt gegeven, of het Buildwise Experience center. Deze en soortgelijke initiatieven worden echter gehinderd door de beperkte beschikbaarheid van infrastructuur en vragen een verplaatsing van de doelgroep. In het MERIC-project investeert de Vlaamse en Europese overheid, samen Flux50, in een bestelwagen waarmee de nieuwste technieken via extended reality bij de bedrijven zelf gedemonstreerd kunnen worden. Deze mobiele infrastructuur zal ook ter beschikking gesteld worden voor demonstraties op interessante locaties waar veel installatiebedrijven samenkomen of onderwijsinstellingen aanwezig zijn. Projectcoördinator Flux50 heeft nauw samengewerkt met Volta, Constructiv, BuildWise, Embuild, Volta, FlandersMake, RTC Vlaanderen en Syntra om MERIC te ontwikkelen en te verfijnen, om ervoor te zorgen dat het perfect aansluit op de behoeften van de sector.

Ondersteuning op afstand zorgt voor juniors met ervaring

Door assisted reality kan een junior sneller het veld worden ingestuurd. Als hij een probleem tegenkomt dat nog niet tot zijn ervaringsveld behoort, kan hij een Smart Glass opzetten, een videocall opzetten met een senior centraal op kantoor. Daarbij kan de senior meekijken naar wat de junior ziet, aanwijzingen geven, documenten, stappenplannen of tekeningen beschikbaar stellen binnen de videocall op het kleine schermpje van de junior technieker, die ondertussen zijn handen vrij heeft  dankzij de spraakbesturing van de smart glass. 

Ontwerp zonder titel - 2023-11-17T143122.860
Flux50

MERIC in een notendop

MERIC (Mobile Extended Reality for Installation Companies) is een mobiel labo, bestaande uit een aantal sets AR/XR/VR-toestellen opgeborgen in flight cases en die door middel van een elektrische bestelwagen overal in Vlaanderen als hardware beschikbaar gesteld worden voor technologie demonstratie, opleidingen, events, … De primaire doelgroep zijn installateurs van technieken die de energietransitie helpen verwezenlijken (bv. warmtepompen, koeling, ventilatie, zonnepanelen, thuisbatterijen, … 

Het gaat hierbij over een 10-tal smart glasses, 16 virtual reality brillen en 16 iPad Pro’s met LiDAR functie, die beschikbaar gesteld kunnen worden.

Voor het ontwikkelen van specifieke applicaties voor deze toestellen wordt naar de markt gekeken. 

Met deze state-of-the-art-toestellen biedt MERIC ondersteuning bij de  (bij-)scholing van technische profielen aan en wil zo bijdragen aan het verminderen van de krapte op de arbeidsmarkt, werkprocessen efficiënter maken, verbeteren en fouten vermijden. Het project draagt ook bij tot het versterken van de kennis van de installateurs rond digitalisatie. Het combineert dus beide focuspunten van de Europese twin transition. Het totaal omvat uitgebreide trainingsmodules die virtuele hands-on ervaring en gesimuleerde situaties bieden. Hiervoor wordt samengewerkt met partners zoals Constructiv, Volta, Buildwise. Door een platform te bieden voor immersive training, bereidt MERIC zowel bestaande als nieuwe installatieprofessionals voor op de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt

De belangrijkste toepassingen binnen het MERIC-project zijn:

  1. AR-geassisteerde installaties: MERIC biedt technici de mogelijkheid om via AR-headsets of zelfs smartphones visuele instructies te ontvangen tijdens installaties. Dit minimaliseert fouten, vermindert de benodigde trainingstijd en versnelt de installatieprocessen.
  2. VR-gebaseerde training: MERIC biedt virtuele trainingssimulaties die technici in staat stellen om complexe situaties te oefenen zonder daadwerkelijk op locatie te zijn. Dit bevordert de competentie van het personeel en vermindert het aantal ongelukken op de werkplek.
  3. Real-time samenwerking: Met MERIC kunnen teamleden op afstand samenwerken door hun virtuele aanwezigheid te delen. Dit vergemakkelijkt het oplossen van problemen en maakt het mogelijk om expertise te delen zonder dat iedereen fysiek op locatie hoeft te zijn.
  4. Digitale documentatie: Het platform stelt gebruikers in staat om nauwkeurige digitale documentatie vast te leggen, zoals 3D-modellen van de installatie en gedetailleerde rapporten. Dit vergemakkelijkt het beheer van projecten en helpt bij het identificeren van verbeteringsmogelijkheden.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten