Bouwunie wil dat overheid meer inzet op duaal leren
Praktijkleerkrachten voor hout- en bouwopleidingen zijn steeds moeilijker te vinden. Bovendien is er een gebrek aan infrastructuur. “Het zwaard van Damocles zweeft gevaarlijk dicht boven ons hoofd”, reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.
De technische evolutie in de bouw gaat snel, waardoor scholen vaak met verouderde infrastructuur zitten en dus voor serieuze investeringen staan. Bovendien kondigt minister Weyts aan om vanaf volgend schooljaar komaf te maken met zogenaamde ‘spookrichtingen’. Richtingen die leiden tot knelpuntberoepen, zoals de bouw, krijgen wat meer tijd, maar heel wat bouwrichtingen halen op dit moment het vooropgestelde quorum van vijf leerlingen niet.
De bouworganisatie begrijpt ook nog steeds niet waarom vandaag duaal leren en het voltijds leerplan met stage voor bouwopleidingen naast elkaar blijven bestaan. “Overschakelen naar een 100% duaal systeem maakt extra middelen vrij om te investeren in het bouwonderwijs”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “Bovendien geef je het duaal systeem eindelijk de opwaardering die het verdient. Het duaal leren is vandaag synoniem voor de laatste stap in het watervalsysteem. Terwijl het duaal leren net zoveel meer kan en moet zijn.”
De organisatie verwijst naar het buitenland waar duaal leren heel succesvol is en waarbij leerlingen uit het traject zelfs doorstromen naar de universiteit. Bouwunie herinnert eraan dat de bouwsector zelf jaarlijks heel wat middelen in het bouwonderwijs pompt. “Bijkomende investeringen vanuit de overheid zijn zeker ook aan de orde”, voegt het er fijntjes aan toe.