Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

‘100% circulariteit bij het vernieuwen van een gebouw moet in de toekomst een basisgarantie worden’

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector. Deze week mag David Orgaz van Schneider Electric antwoorden op onze vijf standaardvragen.

CEO David
Photo©E.Crooÿ
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden?
Wij geloven dat er twee trends zijn die steeds belangrijker gaan worden: elektrificatie en digitalisering. Dit geldt in vele sectoren, maar zeker ook in de bouwsector. We evolueren steeds meer ‘van het gas af’, richting elektrisch. Daarom wordt het nog belangrijker om energieverbruik zo efficiënt mogelijk te maken én om het goed te kunnen meten. Digitalisering speelt hierbij een cruciale rol. Wij zetten hier als Schneider Electric vol op in.
Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40% van de CO2-emissie. Er is dus een enorm potentieel te realiseren in de komende jaren. Data geeft inzicht in waar energie en andere resources worden gebruikt....en verspild… Het laat ons toe om een cyclus van ‘continuous improvement’ op te zetten.
Bovendien kan je dankzij geconnecteerde en geïntegreerde systemen ook gepersonaliseerde ervaringen creëren: je plant bijvoorbeeld een dag op kantoor te werken – automatisch wordt je parkeerplek met laadpaal gereserveerd en wordt een bureauplek voorzien, settings van licht en temperatuur worden aangepast op basis van je persoonlijke voorkeur, ... Er is dus niet alleen efficiëntie, maar ook comfort!
 
Welk beroep moeten jongens en meisjes kiezen op school voor een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouw?
Als organisatie geloven wij, en selecteren wij, mensen die echt enthousiast worden over hun werk. Want als je een baan hebt die je echt graag doet, zul je dat werk ook beter doen. Wij denken dat er grote kansen liggen in de techniek. Tezelfdertijd wordt het tekort aan mensen steeds groter, ook door de vergrijzing. We zien nu al dat er na de viruscrisis heel wat vacatures zullen zijn. Onze organisatie gelooft ook in specialisatie. Er zijn duidelijke ontwikkelpaden met heel goed carrièreperspectief voor sterk technisch talent, waarmee je een flinke boterham kan verdienen.
Daarnaast zien we een aantal specifieke nieuwe ontwikkelingen. Wanneer elektrificatie steeds belangrijker wordt, dan ook de job van elektricien. Als je elektriciteit bovendien als het bloedvatenstelsel beschouwt, dan worden data en software het zenuwstelsel, of zelfs nog belangrijker. In de bouwsector zien we het belang van software steeds verder stijgen, wat heel interessante jobs gaat opleveren, en waar jongens en meisjes zich goed op kunnen voorbereiden met technische, software-gerichte opleidingen.
 
Wat heeft de coronacrisis u geleerd over uw bedrijf?
De crisis heeft ons heel wat geleerd. Zo was het een duidelijke bevestiging van het essentiële karakter van onze diensten en producten. Denk maar aan de stroomvoorziening in ziekenhuizen, die 100% beschikbaar, veilig en betrouwbaar moet zijn, en meer dan ooit in een crisissituatie.
Daarnaast is er de veerkracht van onze mensen, onze leveranciers en ons bedrijf. Temidden van een nooit geziene crisis zagen we natuurlijk eerst een emotionele response, maar wat heel snel duidelijk werd, was de flexibiliteit, de toewijding en het aanpassingsvermogen van onze teams en ons ecosysteem.
Ten slotte is er het belang van een “glocal” strategie – We hebben de voorbije jaren de voordelen van pure globalisering gezien, en we hebben tijdens de covid19-crisis de nadelen kunnen ervaren. SE’s glocal strategie – to be the most local of global companies – werpt zijn vruchten af en de huidige crisis heeft onze overtuiging versterkt om nog verder te gaan. Onze gebalanceerde aanwezigheid in verschillende markten – de diversificatie – heeft veel bijgedragen aan onze capaciteit om de impact van de crisis te beperken. Waar sommige sectoren zwaar getroffen waren hebben andere sectoren het goed gedaan.
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector?
Langzaamheid. De technologie evolueert zo snel dat langzaamheid niet een trage maar een snelle dood betekent.
De groeiende ‘Skills gap’: de vaardigheden die nodig zijn om de meeste jobs uit te voeren evolueren razendsnel, wat een grote uitdaging is voor mensen én bedrijven.
Ten slotte zien we zeker in technische en STEM-richtingen spijtig genoeg nog steeds veel te weinig vrouwen om naar “gender parity” te gaan. Dit is misschien geen directe bedreiging – maar wel een zwakte voor de ganse technologiesector. Want innovatie vergt creativiteit, en die wordt geboost door diversiteit....
 
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
Wij denken dat alle gebouwen een uiterste houdbaarheidsdatum hebben. Op een gegeven moment zijn de kosten voor herstel en reparatie zo hoog dat het economisch interessanter kan zijn om nieuw te bouwen. De culturele of emotionele waarde speelt echter ook mee.
De sector heeft een nog sterkere en betere aanpak rond circulariteit nodig. Het vernieuwen van gebouwen om het maximum potentieel te kunnen benutten van de huidige technologie mag geen schuld opbouwen voor het klimaat en de wereld. Een garantie van 100% circulariteit bij het vernieuwen van een gebouw moet in de toekomst een basisgarantie worden....
De technologie evolueert razendsnel. Schneider Electric wil daarom “future proof” technologie en systemen inzetten. Hoe flexibeler gebouwen worden opgezet – hoe meer en hoe langer we kunnen inspelen op de steeds snellere aanpassingen die nodig zijn in de nieuwe wereld.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten