Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

3D vermijdingszonesysteem voor bouwplaatsen

Leica Geosystems en Xwatch Safety Solutions presenteerden tijdens Conexpo 2023 een systeem dat graafschade op bouwplaatsen voorkomt. Concreet werd aan de Leica MC1 machinebesturingssoftware de ‘XW5’ toegevoegd. Hiermee kunnen de gebruikers een virtuele 3D vermijdingszone instellen, en dit zowel boven- als ondergronds.

3D vermijdzonesysteem
Leica Geosystems

De ‘XW5’ bewaakt de hoogte/diepte, het zwenkbereik en de gewichtscapaciteit van de graafmachine. De oplossing laat als het ware toe een virtuele muur in te stellen die voorkomt dat er te diep wordt gegraven, dat de machine tegen objecten draait of dat ondergrondse leidingen worden beschadigd. Door een 3D vermijdzone in te stellen, kunnen ook obstakels (zoals overhangende kabels), maar ook voetpaden, wegen en bebouwing in de buurt van de bouwactiviteit worden beschermd. Kortom, de oplossing biedt machinisten van graafmachines extra bescherming tegen potentiële risico’s.

Het opzetten van 3D-vermijdingszones in het Leica MC1 platform is gemakkelijk en stelt machinisten in staat om zich beter op hun eigenlijke taken te concentreren, terwijl de andere personen op de bouwplaats rustig kunnen doorwerken omdat ze weten dat de bouwplaats veilig is.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten