Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

70% minder CO2-uitstoot dankzij digitale en elektrische oplossingen

Het aanpassen van gebouwen met behulp van een digital-first benadering is de beste weg naar decarbonisatie, zo blijkt uit onderzoek van Schneider Electric.

Ontwerp zonder titel (87)
Adobe Stock

Gebouwen vertegenwoordigen naar schatting 37% van de wereldwijde koolstofuitstoot. Aangezien ongeveer de helft van de huidige gebouwen waarschijnlijk nog steeds in gebruik zal zijn in 2050, moet de sector dringend hun operationele CO2-uitstoot verminderen door gebouwen energie-efficiënter te maken. Schneider Electric voelt zich in die visie gesteund door onderzoek dat ze uitvoerden in samenwerking met ontwerpbureau WSP.

Duurzaam gebouw- en energiebeheer

De onderzoeksresultaten tonen aan dat het inzetten van de digitale gebouw- en energiebeheeroplossingen van Schneider Electric in bestaande kantoorgebouwen de operationele CO2-uitstoot met 42% kan verminderen, met een terugverdientijd van minder dan drie jaar. Als daarnaast verwarmingstechnologieën op fossiele brandstoffen worden vervangen door elektrisch aangedreven alternatieven en er een microgrid met lokale hernieuwbare energiebronnen wordt geïnstalleerd, stoten deze volledige elektrische en digitale gebouwen nog eens 28% minder uit. Dit leidt tot een totale verlaging van uitstoot tot wel 70%. 

2050-doelstellingen

“Dit onderzoek toont aan dat het aanpakken van operationele emissies de belangrijkste manier is om bestaande gebouwen op grote schaal koolstofvrij te maken en de netto-nuldoelstellingen tegen 2050 te halen”, zegt Mike Kazmierczak, vicepresident van het Digital Energy Decarbonization Office van Schneider Electric. “De digitale benadering van gebouwrenovaties is toepasbaar op alle soorten gebouwen en klimaten. Daarmee kunnen we zeggen dat dit de meest effectieve strategie is om gebouwen koolstofarm te maken.”

Nieuwe banen creëren

Als we er niet in slagen om gebouwen snel koolstofvrij te maken, kan dit leiden tot gebouwen die waarde verliezen en onaantrekkelijk zijn voor zowel investeerders als huurders. Renovatie met behulp van digitale technologieën is niet alleen minder storend voor de dagelijkse gang van zaken, maar ook effectiever vanuit een koolstofoogpunt, gedurende de hele levenscyclus. 

Bovendien schat ander recent onderzoek van het Boston University Institute for Global Sustainability en het Schneider Electric Sustainability Research Institute dat er een aanzienlijk potentieel is om nieuwe banen te creëren door de overgang naar koolstofarme gebouwen.

Bekijk de onderzoeksresultatenvia deze link

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten