Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Automatisering en robots worden in 2023 steeds belangrijker

Bedrijven moeten voortdurend innoveren en zich aanpassen om te overleven en te groeien. Dit jaar zullen zij steeds meer vertrouwen op technologie en innovatie om nieuwe wegen in te slaan. Dit alles maakt dit jaar tot een spannende tijd voor automatisering. Dat zegt Anders Beck, vicepresident Strategy and Innovation bij Universal Robots.

Automatisering en robots worden in 2023 steeds belangrijker (1)

Volgens hem wordt 2023 het jaar van de kant-en-klare oplossingen. Fabrikanten die toepassingen en producten creëren rond bestaande technologieën zullen hierin centraal staan. Zij zijn in staat om innovatie te stimuleren door technologieën te combineren tot complete oplossingen voor de meest voorkomende toepassingen, zoals lassen en palletiseren. Automatisering wordt geavanceerder, maar tegelijk ook eenvoudiger dan ooit tevoren.  

Beck verwacht ook dat fabrikanten overschakelen op modulaire productie. Cobots kunnen een vergelijkbare reeks activiteiten uitvoeren als traditionele industriële robots, maar zijn kleiner, lichter en veel gemakkelijker in te zetten. Ze zijn ontworpen om naast mensen te werken en beter geschikt voor omgevingen of opdrachten die flexibiliteit en aanpassingsvermogen vereisen. Door de toenemende cobotautomatisering zijn er echter ook steeds meer bedrijven die zware ladingen willen hanteren. Recent werden verschillende cobots geïntroduceerd met een hoger laadvermogen en een groter bereik. 

Volgens Anders Beck zal de opwaartse trend van cobotautomatisering zich in 2023 voortzetten. Bedrijven over de hele wereld hebben namelijk te maken met een tekort aan arbeidskrachten en technici en bovendien zitten we midden in de overgang naar industrie 5.0, waarin het werken naast robots zal leiden tot meer mensgerichte, duurzame en veerkrachtige bedrijven. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten