Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Besix krijgt eerste mondiale BIM-norm

Het Belgische bouwbedrijf Besix heeft het ISO 19650-2:2018-certificaat gekregen, ‘s werelds eerste internationale norm voor Building Information Modelling (BIM). Het certificaat werd uitgereikt door de BSI Group, grondlegger van de meest toonaangevende normen.

Besix krijgt eerste mondiale BIM-norm

Bij de BIM-aanpak die in de bouwsector onmisbaar is geworden, wordt een virtueel model gemaakt van het op te trekken bouwwerk. Dit zorgt voor een aanzienlijke verbetering van het informatiebeheer tijdens de levenscyclus ervan, van het ontwerp en de bouw tot het gebruik en het onderhoud.

Reeds sinds 2010 is Besix een voorloper inzake het gebruik van BIM, in het bijzonder voor grote projecten zoals wolkenkrabbers en complexe gebouwen, sluizen en haventerminals, weg- en spoorinfrastructuur, stadions en milieuprojecten.

“De ISO-certificatie garandeert onze klanten dat Besix de werken uitvoert in overeenstemming met de meest veeleisende BIM-normen. In 2017 waren we al één van de allereerste Europese bouwbedrijven die het BIM Level 2-certificaat ontving door te voldoen aan de criteria van de PAS 1192-2 norm. We zijn er erg trots op dat we op dit gebied voorop blijven lopen", zegt BIM-manager Kristof Vandenbogaerde van Besix.

François Lederer, Head of BIM, Digital & Sustainable solutions bij Besix, verklaart dat de toekenning van het certificaat volgt na de investeringen in digitale vaardigheden die het bedrijf de voorbije tien jaar als pionier heeft gedaan. "Het is ook een bekroning voor het werk dat onze BIM-experts gedurende al die jaren hebben verricht onder leiding van Juan Nolet en François Snoeck, die de drijvende krachten achter deze certificering waren”, aldus Lederer.

De certificatie volgde na een controle van alle procedures die werden toegepast bij Besix en de engineeringafdeling van het Belgischye bouwbedrijf. De BSI Group definieert de ISO 19650 als "een internationale norm voor het beheer van informatie over de gehele levenscyclus van een gebouw, met behulp van Building Information Modelling (BIM)". Deze is in dit opzicht van toepassing op bedrijven die worden beschouwd als 'Tier 1 Lead Design & Lead Contractor'.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten