Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

BIM Awards bekronen de wegbereiders van de digitale transitie

Liefst 170 belangstellenden woonden op 4 december in de Wild Gallery in de Brusselse gemeente Vorst de tweede uitreiking bij van de BIM Awards. Deze prestigieuze prijzen van Bouwkroniek en La Chronique bekroonden in vier categorieën de meest lovenswaardige BIM-projecten in België, Nederland en Luxemburg. Dit jaar dongen niet minder dan veertig verschillende projecten mee in de categorieën Overheidsprojecten, Infrastructuurprojecten en Commerciële, Residentiële, Tertiaire en Industriële projecten. Als kers op de taart werd ook een overkoepelende BIM Award van het Jaar toegekend.

PRINT_BIM_AWARD_WILD_GALLERY_04_12_18_BRUSSELS_BELGIUM_D812245
yannick SAS=SAyS

Overheidsprojecten

In de categorie Overheidsprojecten werd het onderscheid gemaakt tussen kmo’s en grote bedrijven. In de ondercategorie van de kmo’s behaalde de gemeente Sprimont de eerste plaats voor het plaatselijke jeugdhuis. De jury vond het vooral bijzonder lovenswaardig dat de gemeente Sprimont zelf het initiatief nam om een BIM-project te starten.

De tweede plaats was weggelegd voor het project ‘Luifel Groot Schijn’ van C+CO. De tv Wiegerinck-LOW-HaskoningDHV behaalde de derde plaats met haar project ‘Onderzoeks- en navorsingsgebouw O&N5 voor de KU Leuven’.

Bij de grote bedrijven bezette Vanhout de eerste plaats met de woonzorgzone centrum-Zuid Merelbeke. Eén van de doorslaggevende factoren was het gebruik van virtual reality tijdens het bouwproces.



Dethier Bouwbedrijf palmde de tweede plaats in met ‘Freinetschool De Pluim’ en de derde plaats ging naar Conix RDBM Architects met het project ‘Multi’.

Commerciële, Residentiële, Tertiaire en InDustriële projecten

Ook in de categorie Commerciële, Residentiële, Tertiaire en Industriële projecten werd het onderscheid gemaakt tussen kleine en grote ondernemingen. Bij de kmo’s kaapte DCA de gouden medaille weg voor ‘Hof ter Schelde’. De jury omschreef dit project als een technologisch hoogtepunt door o.m. het gebruik van Design Automation van de bouwplaatsinrichting.



Stabilame kon de tweede plaats in de wacht slepen met zijn project ‘WAP’ en ‘Residentie Vanille’ van Arvo sloot deze top drie af.

Bij de grote bedrijven werd de eerste plaats ingenomen door Eiffage, Valens, Duchêne en Besix voor hun project ‘BNP Paribas Fortis Warandeberg’. De behandeling van alle mogelijke disciplines in dit project en de bouwplaatsopvolging via pointcloud-scans waren enkele doorslaggevende elementen waarom de jury de eerste plaats aan dit project toekende.



Biostoom van thv Houben-Strabag werd bekroond met de tweede plaats, gevolgd door Ingenium met O&N1bis.

Infrastructuurprojecten

Voor de infrastructuurprojecten werd geen onderscheid gemaakt tussen kleine en grote ondernemingen. Arcadis werd in deze categorie de ultieme winnaar met de overbrugging over de Nete omdat o.m. de software op een uiterst efficiënte manier gebruikt werd en de workflow heel goed opgezet werd.



Deze top drie werd voort ingevuld door thv Circul 2020 bestaande uit Jan de Nul, Besix en Fabricom met de renovatie van de Leo­pold II-tunnel en Arcadis met het project ‘Windturbines’.

BIM Award van het Jaar

De BIM Award van het Jaar werd mee naar huis genomen door C+CO met het project ‘Luifel Groot Schijn’.

 
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten