BIM plug-in voor planning van technische isolatie
Hoewel heel wat architecten en aanbestedende diensten nog sceptisch zijn, verloopt de digitalisering van de bouwindustrie steeds sneller. Gebouwen kunnen compleet digitaal worden gepland vanaf het ontwerp tot aan de ingebruikname. Armacell introduceerde in de Verenigde Staten zes jaar geleden reeds een BIM-module voor het programma Autodesk Revit. In 2015 was het bedrijf de eerste producent van flexibel isolatiemateriaal in het Verenigd Koninkrijk die BIM-objecten leverde. Armacell zet nu een volgende stap met de introductie in heel Europa van een Autodesk Revit plug-in voor de planning van technisch isolatiemateriaal voor werktuigbouwkundige installaties.
De nieuwe plug-in is een enorme vereenvoudiging van het plannen van technische isolatie met BIM (Building Information Modelling). Anders dan gebruikelijk zoals bij bv. sanitaire voorzieningen kan isolatie worden ontworpen voor voorzieningen die al gepland zijn. Het isolatiemateriaal is afhankelijk van de vastgelegde parameters (zoals de leidingdiameter) en moet daarom actief worden geselecteerd door de gebruiker. Het selecteren en met de hand invoeren van gegevens uit de catalogus is niet alleen omslachtig, er bestaat ook een groot risico op fouten.
Daartegenover roept de Armacell BIM plug-in de nodige gegevens direct in het model op en krijgt de gebruiker ondersteuning bij het kiezen en configureren van de producten. Door het rechtstreeks exporteren uit de Armacell productdatabase kan de hele productplanning geautomatiseerd worden. Dit maakt het plannen en ontwerpen eenvoudiger en sneller voor de gebruiker. Tegelijkertijd wordt de kans op fouten verminderd.
"Minder is meer” is het motto van Armacell bij het ontwikkelen van tools voor BIM. Het bedrijf probeert het bestand zo klein mogelijk te houden, om verdere ‘inflatie’ te vermijden van de modellen die zelf al erg groot zijn. Daarnaast zijn vele attributen niet relevant voor het plannen. Hoe meer het proces geautomatiseerd kan worden, des te praktischer zijn de instrumenten voor bestekschrijvers. Het ontwikkelen en uitbreiden van de plug-in vergt veel inspanningen van Armacell, want voor alle markten zijn regelmatige updates nodig. Deze tool maakt het echter niet alleen aanzienlijk eenvoudiger voor aanbestedende diensten om technische isolatie op te nemen in het BIM-model, hij zorgt ook voor een grotere betrouwbaarheid van de planning. De volgende stap wordt het verzamelen van ervaringen en feedback van gebruikers om de plug-in voort te ontwikkelen.
Terwijl BIM snel uitgroeit tot de standaard in de adviesbureaus hinkt de bouwsector nog achterop. Meestal werken enkel grotere bouwkundige adviesbureaus al met 3D-modellen. Toch zou BIM vooral voordelig zijn voor het plannen van installaties, waarbij vele berekeningen moeten worden gemaakt en de afzonderlijke specialismen van elkaar afhankelijk zijn. Voor bouwbedrijven reiken de pluspunten veel verder dan de ontwerp- en bouwfase, want alle informatie over het gebouw kan ook worden benut voor de exploitatie.
Dit maakt aanzienlijke besparingen mogelijk op het gebied van onderhoud en energieverbruik. Maar dit potentieel kan enkel volledig benut worden wanneer alle stappen in de waardeketen zijn inbegrepen, d.w.z. ook de planning en installatie van de werktuigbouwkundige voorzieningen. Met BIM kunnen deze installaties eerder dan gewoonlijk worden opgenomen in de planning. Alle relevante specialismen kunnen zo binnen het model op elkaar worden afgestemd. Met BIM is het ook beter mogelijk om tegenstrijdige belangen al in de ontwerpfase te herkennen. Dit draagt bij aan meer efficiëntie in de bouwfase, lagere bouwkosten en een kortere bouwtijd.
De Armacell BIM plug-in kan gratis gedownload worden vanaf www.armacell.eu. Er wordt een introductie van de tool gegeven in een videotutorial die eveneens op de website te vinden is. Armacell is een wereldleider inzake flexibel schuim voor de isolatie van installaties en leverancier van speciaal ontwikkelde schuimen. Met 3.000 medewerkers en 25 productievestigingen in 16 landen realiseerde het bedrijf vorig jaar een netto omzet van ongeveer 560 miljoen €.
Naast de flexibele technische isolatie Armaflex biedt het bedrijf thermoplastisch isolatiemateriaal, afdeksystemen, brandbeveiliging en oplossingen voor geluidsisolatie, evenals speciale schuimen voor een groot aantal industriële toepassingen. De voorbije jaren heeft Armacell nieuwe isolatiesystemen ontwikkeld voor de olie- en gasindustrie, kernschuimen voor samengestelde materialen en producten met een lage rookontwikkeling die nieuwe standaarden hebben bepaald.