Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

BIM-werkmethode op enorm grote schaal toegepast

Bouwbedrijf  Group Jansen uit Zonhoven nam de volledige binnenafwerking van het nieuwe AZ Sint-Maarten in Mechelen voor zijn rekening. Het was de eerste keer dat de veelbesproken BIM-werkmethode op een dergelijke schaal werd toegepast. Het hoogtechnologische ziekenhuis is bovendien zo ingericht dat het het genezingsproces ondersteunt. Kersverse moeders kunnen zelfs de kleur van het plafond aanpassen.

bim

Het gebouw is 105.000 m2 groot, telt 654 bedden en biedt onderdak aan 1.700 personeelsleden. “Wij toverden de naakte ruwbouw om tot een functioneel en hypermodern ziekenhuis, een gebouw dat warm en gezellig is en waar de zorg voor mensen centraal staat. Door de vele glaspartijen heb je bijvoorbeeld continu contact met de buitenwereld. Zo heb je altijd uitzicht op het omliggende groen. Het idee hierachter is dat wanneer mensen in een comfortabele omgeving vertoeven, dit het genezingsproces ondersteunt’, zegt Nadia Jansen, ceo van het Limburgse bouwbedrijf Group Jansen.

Met dit project en de bijhorende inrichting van verschillende clean rooms profileert Group Jansen zich steeds nadrukkelijker als expert in de zorgsector. In heel veel ruimtes gelden strikte voorwaarden inzake hygiëne, luchtdichtheid, drukverschillen, … De afwerking van de ziekenhuisapotheek (de grootste apotheek in België) en de operatiezalen verdienen een bijzondere vermelding. Een dergelijk megaproject afwerken is hoe dan ook een enorm karwei.

“Wij waren verantwoordelijk voor alles wat je in het gebouw ziet, van plafonds, vloeren en meubilair tot details als handgrepen, muurbescherming en vloermatten. Zo verwerkten we in het gebouw 150.000 m2 binnenmuren, 600.000 m2 gipskartonplaten (of 120 voetbalvelden), 450.000 lopende meter profielen (goed om de afstand van Brussel tot Luxemburg te overbruggen), meer dan 6.000 binnendeuren en 525.000 schroeven (een vrachtwagen vol). Op piekmomenten waren meer dan dertig schrijnwerkers tegelijk in de weer. Elk meubel, van een eenvoudig kastje tot het volledige meubilair van de verpleegposten, werd tot het laatste schroefje uitgetekend en geplaatst op de werf”, vertelt Peter Lowist, coo van Group Jansen.In de materniteitskamers integreerde Group Jansen de KAY-klimaattechniek in de plafonds. “Dit systeem garandeert een optimaal binnenklimaat, een perfecte akoestiek en een laag energieverbruik. Bovendien zijn er nog wat leuke extra’s. Zo kan je als kersverse moeder de kleur van het plafond aanpassen aan je gemoedstoestand of het geslacht van de baby”, glimlacht Nadia Jansen.

Mijlpaal

Group Jansen werkte in Mechelen via een tijdelijke handelsvennootschap samen met bouwbedrijf  MBG. Samen met architectenbureau VK A&E pasten ze voor de eerste keer ooit de veelbesproken BIM-werkmethode toe in een grootschalig project.

“Bij BIM (Bouw Informatie Model) werken verschillende bouwpartners samen in een overzichtelijk 3D-model. De partners dragen voortdurend bij aan het plan, zodat je als architect, bouwheer of (onder)aannemer altijd kan voortwerken aan een up-to-date versie. Bovendien geeft het systeem mogelijke fouten aan wanneer partijen tegenstrijdige acties willen opzetten. Door misverstanden op voorhand digitaal op te lossen vermijd je fouten op de bouwwerf”, aldus Danny Jacobs, project manager van Group Jansen.

Het Limburgse bouwbedrijf is apetrots dat het mocht deel uitmaken van dit pionierswerk en krijgt er nog een schouderklopje van de tijdelijke handelspartner en de bouwheer bovenop: “Bouwen is een ploegsport en het dna van beide firma’s blijkt een ‘perfect match’. We hebben een prestatie geleverd waar beide partijen fier op mogen zijn. Het team van Group Jansen verloor nooit het gezamenlijke doel uit het oog: het tempo erin houden om de vooropgestelde deadline op een kwalitatieve manier te halen”, besluiten Luc Stuyc, algemeen directeur-bestuurder van MBG, en Jan Claesen, technisch directeur en projectleider Nieuwbouw van het AZ Sint Maarten.


 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten