Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

BodyScan EN16005, gamechanger op vlak van veiligheid in deurautomatisering

De servicespecialisten van ASSA ABLOY checken met de BodyScan EN16005 of de deuren nog steeds voldoen aan de huidige wetgeving.

Ontwerp zonder titel - 2024-03-01T100805.220
ASSA ABLOY

Automatische deursystemen, geïnstalleerd na 10 april 2013, moeten voldoen aan de EN16005. Bovendien moeten alle deursystemen ook - aantoonbaar en minimaal één keer per jaar - voorzien worden van professioneel onderhoud conform het onderhoudsschema van de fabrikant en registratie volgens de voorschriften van de EN16005. De inspecteurs die automatische deuren testen, moeten gecertificeerd zijn volgens de huidige deurnorm EN16005 en de veiligheidstest volgens deze richtlijn uitvoeren. 

Met de verplichting voor inspecteurs om een proefexemplaartest uit te voeren, werd de BodyScan EN16005 box van ASSA ABLOY een gamechanger in deurautomatisering. De BodyScan simuleert de afmetingen van een kind en heeft wanden die contrasteren met de achtergrond. De test zelf is relatief eenvoudig: de box wordt in vijf posities op de vloer geplaatst en als de deur binnen 30 seconden sluit, voldoet de deur niet aan de EN16005. Het defect moet dan worden opgenomen in het inspectierapport, net als in het inspectielogboek. 

Voor de servicespecialisten van ASSA ABLOY Entrance Systems is de proefexemplaartest met de BodyScan EN16005 verplicht van zodra een nieuwe automatische deur in gebruik wordt genomen. Vervolgens wordt elk jaar opnieuw met de BodyScan box gecontroleerd of de sensor nog steeds alle veiligheidszones kan bestrijken. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten