Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Brandbestrijding trainen in virtual reality

Bij brand denkt men vaak enkel aan blussen, maar correct gedrag omvat veel meer dan het hanteren van een klein blusmiddel. De Nestor combineert e-learnings met virtual realitytraining om in alle veiligheid diverse scenario’s te trainen.

Ontwerp zonder titel (12)
Adobe Stock

Realistische scenario's waarbij je als deelnemer niet enkel aan blussen moet denken maar tegelijk aan alarmeren, verwittigen van de hulpdiensten en veilig evacueren zijn minder evident te trainen. E-learning en VR-mogelijkheden bieden echter innovatieve mogelijkheden om als organisatie snel en efficiënt correct gedrag bij brand te trainen voor veel medewerkers.

Bij het onafhankelijk kenniscentrum De Nestor krijgen cursisten via e-learning de theoretische basis aangeboden. Elke cursist beslist zelf welk moment voor hem of haar het meest geschikt is om de onlineopleiding te volgen. Het praktijkgedeelte vindt vervolgens plaats op het bedrijf zelf in de vorm van een live toolbox en een training met de VR-bril. 

Medewerkers kunnen verschillende scenario’s oefenen, zoals een brand in een kantoor of een fietsbatterij die vuur vat. Elk situatie oogt en voelt heel realistisch aan. Per tijdsblok van twee uur kunnen vier personen de training volgen, 16 per dag. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten