Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

C-iD maakt hergebruik van bouwelementen toegankelijk

Het klinkt vanzelfsprekend: hergebruik van bouwelementen vermindert de berg bouwafval en vormt een opstap richting circulair bouwen. Toch wordt slechts een klein deel van bouwelementen effectief hergebruikt. De tool C-iD kan daar verandering in te brengen.

BKBC (80)
Adobe Stock

Samen met Mosard, Pixii en sociale huisvestingsmaatschappijen Wil en LeefGoed ontwikkelde VIBE een online tool om elementenpaspoorten te ontwikkelen “Elementen zijn grotere onderdelen dan grondstoffen of materialen”, vertelt facilitator regeneratieve ontwikkeling Yara Helsen. “Ze laten hergebruik dus eenvoudig toe. Zo is het bijvoorbeeld gemakkelijker om een volledig raam te hergebruiken dan de afzonderlijke grondstoffen.”

Door op de noden van de gebruiker in te spelen, is C-iD inzetbaar voor allerlei scenario’s. “Het kan bijvoorbeeld een digitale versie van een as-built dossier worden. Een versie die aanpasbaar is doorheen het project en raadpleegbaar is. Of je maakt een paspoort op van de elementen die je in je bouwproject wil hergebruiken en geeft ze makkelijk door aan de architect.”

Om het hergebruik van de elementen te faciliteren is er ook een functie toegevoegd waarbij je herbruikbare bouwelementen te koop kan aanbieden. Afnemers kunnen op hun beurt bij C-iD terecht om herbruikbare zaken over te nemen. Zo vult C-iD naadloos een hiaat op. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten